Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣΤΕΧΝΙΚΑΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΓΓΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΓΓΙΑ

by George Georgiou

Με τον Γιώργο Πρίγκιπα

Πλαγιόκαννo DUNOCK

Κυριάκος Δημητρίου Πάφος

Κύριε Γιώργο, έχω ένα ισπανικό  πλαγιόκαννο μάρκας DUNOCK 28ιντζες. Πρόκειται για πολύ ελαφρύ με  3-1 αστέρια τσοκ και αυλό 18.5, το οποίο λογαριάζω να το χρησιμοποιήσω στο ενδημικό θήραμα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω  τι φυσίγγια μου συστήνεται. Ευχαριστώ και καλή αρχή με τη στήλη σας.

Απάντηση:

Αγαπητέ φίλε το όπλο σου είναι όντως ισπανικής κατασκευής κατασκευασμένο στο EIBAR από μικρούς βιοτέχνες οι οποίοι έφευγαν συνήθως από τα μεγάλα εργοστάσια κατασκευής όπλων, οι οποίοι για την κατασκευή των κυνηγετικών όπλων χρησιμοποιούσαν τότε το πολύ καλό ισπανικό ατσάλι belotta. Λόγω του ότι το όπλο δεν ξεπερνά τα 3 κιλά βάρους θα σου συνιστούσα φυσίγγια με χαμηλά γραμμάρια που να μην ξεπερνούν τα 32 gr. Υπάρχει μια γκάμα με  εξαίρετα κυπριακά φυσίγγια με αυτές τις γομώσεις από όλους τους Κυπρίους κατασκευαστές όπου μπορείς να βρεις το ιδανικό φυσίγγιο για το όπλο σου. Για το ενδημικό όπου το προορίζεις για να κυνηγήσεις  μαζί του, θα σου συνιστούσα στην αριστερή κάννη να χρησιμοποιείς φυσίγγια Νο 5  σκάγια.

Σπόρτινγκ beretta πολυτσόκ 687

Παύλος Θεόδοτου Λευκωσία

Κύριε Γιώργο σας χαιρετώ. Είμαι κάτοχος ενός Σπόρτινγκ beretta 687, πολυτσόκ, το βάρος του οποίου είναι 3,350 χλγ. Κυνηγώ με σκύλο φέρμας, ως επί το πλείστο μπεκάτσα στο δάσος. Όπως καλά γνωρίζεται για αυτού του είδους το κυνήγι σημαντικό ρόλο παίζει το βάρος του όπλου γεγονός που με κάνει να θέλω να το αντικαταστήσω με ένα όπλο ποιο ελαφρύ και συγκεκριμένα με το νέο beretta ultra legerο. Ποια είναι η γνώμη σας, για το συγκεκριμένο όπλο; Σας ευχαριστώ.

 Απάντηση:

Το συγκεκριμένο όπλο είχα την ευκαιρία να το δω και να το περιεργαστώ στο κατάστημα της αντιπροσωπείας στην Λευκωσία μόλις το έφεραν. Ήταν ένα 26 ΄΄ με βάρος 2850 περίπου. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι το γεγονός ότι η beretta δεν χρησιμοποιεί αλουμίνιο στην μπάσκουλα του όπλου αλλά ένα νέο ελαφρύ ατσάλι δικής της παραγωγής. Επίσης με κάποιες πολύ έξυπνες μετατροπές (ξύλινα μέρη κ. α) κατάφεραν να μειώσουν αισθητά το βάρος χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αξιοπιστία του όπλου. Για το συγκεκριμένο κυνήγι που το θέλετε πιστεύω είναι ιδανικό. Αν προσθέσουμε επίσης και το νέο τσoκ της beretta το “baradox” το οποίο χρησιμοποιείται για πολύ κοντινές βολές τότε τα πράγματα γίνονται ευκολότερα.