Home ΚΥΝΗΓΙΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ζωή μέσα από τις στάχτες

Ζωή μέσα από τις στάχτες

by George Georgiou

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα στις καμένες περιοχές της ορεινής Λάρνακας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ως γνωστό η πανίδα σε όλα τα δάση μετά από μεγάλες πυρκαγιές συνδέεται άμεσα με την επανεγκατάσταση της βλάστησης στην περιοχή. Η ισορροπία θα επανέλθει με την πάροδο των χρόνων, ωστόσο απαιτείται προσεκτική καταγραφή των εξελίξεων.

Όπως μας είπε σε μια  μίνι συνέντευξη σχετικά με το θέμα ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Θήρας, κ. Πέτρος Αναγυωτός, παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και πράττουν ανάλογα.

-Σαν οι άμεσα υπεύθυνοι για το θήραμα, έχετε προβεί σε αριθμητικές εκτιμήσεις και ποσοστά για την ζημιά και τις απώλειες των λαγών, περδικιών ακόμα και το φασών στο καμένο δάσος;

Η κατάσταση όλων των ειδών πανίδας παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μια μεγάλη σε έκταση πυρκαγιά, επηρεάζει αρχικά, αρνητικά την πανίδα η οποία όμως, με τους μηχανισμούς που διαθέτει θα αρχίσει να ανακάμπτει σύντομα. 

-Τι έργα κάνατε σαν θηροφυλακή στο καμένο δάσος και γενικά πως βοηθάτε το υπάρχον θήραμα;

Έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε έργα υποδομής της Υπηρεσίας μας όπως πυρήνες απελευθέρωσης περδικιών και τεχνητές ποτίστρες, ενώ εντός του ερχόμενου μήνα θα αρχίσει η διαδικασία των σπορών όπου θα γίνει προσπάθεια για πιο εκτενή έκταση σπορών στις εν λόγω περιοχές.

-Θα επιτρέπεται το κυνήγι στις καμένες περιοχές;

Το καθεστώς κυνηγίου στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές δεν έχει αλλάξει. Οι περιοχές θα παρακολουθούνται και αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα αυτό θα γίνει.

-Έγιναν απελευθερώσεις περδικιών;

Ναι έγιναν απελευθερώσεις περδικιών..

-Ποιο είναι το μέλλον των καμένων περιοχών;

Οι πυρκαγιές στην Κύπρο είναι ένα φυσικό φαινόμενο στο οποίο η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου έχουν προσαρμοστεί. Σίγουρα κατά τη φετινή χρονιά δεν θα υπάρχει κυνηγετικό ενδιαφέρον στις καμένες περιοχές αλλά με τη νέα χρονιά όταν θα αρχίσει η αναγέννηση της βλάστησης τότε και η πανίδα θα αρχίσει να ανακάμπτει σημαντικά. 

You may also like