Home ΤΡΥΓΟΝΙ Η τουφεκιά στο τρυγόνι.

Η τουφεκιά στο τρυγόνι.

by George Georgiou

Τα τρυγόνια είναι από τα πρώτα θηράματα στο ξεκίνημα της κυνηγετικής περιόδου. Σίγουρα όμως οι αριθμοί τους δεν έχουν καμιά σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Δύσκολα το συναντούμε στο νησί μας όμως, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σε κάποιες περιοχές θα δώσει το παρόν του, «συγχύζοντας» με το γρήγορο πέταγμα του και τα τσαλίμια του τους κυνηγούς που το περιμένουν με αγωνία.

Ως θήραμα τα τρυγόνια δεν είναι καθόλου εύκολα στο τουφέκισμα τους. Με τους πρώτους πυροβολισμούς αρχίζουν τους γρήγορους ελιγμούς, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ καλή τουφεκιά, με καλή συγκέντρωση και πολύ καλή εφαρμογή στον ώμο. Στοιχεία που ακούγονται εύκολα στα αυτιά, αλλά είναι δύσκολο να τα έχουμε εξασφαλισμένα στην πράξη.

Συνήθως ξεκινούμε με λάθος ζητούμενο. Συνεπαρμένοι με τις μακρινές τουφεκιές, ψάχνουμε να βρούμε τα φυσίγγια που βγάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις. Τελικά στο βουνό ή όπου αλλού συναντήσουμε τα πουλιά, διαπιστώνουμε ότι αν τα φυσίγγια μας είχαν λίγο πιο ανοικτές κατανομές θα είχαμε μεγαλύτερες επιτυχίες.

Τα τρυγόνια δεν περνούν όλα μακριά και στην πλειοψηφία τους οι αποστάσεις που τα πυροβολούμε δεν ξεπερνούν τα 25 με 30 μέτρα. Ένα άλλο λάθος που κάνουμε, εκτός από τα φυσίγγια, είναι και η επιλογή των τσοκ που χρησιμοποιούμε. Οι περισσότεροι κυνηγοί θεωρούν ότι με τα στενά τσοκ θα μπορούν να ρίχνουν σε πουλιά που περνούν πολύ μακριά και ότι έτσι θα έχουν επιτυχίες. Μπορεί να συμβαίνει και αυτό. Το ερώτημα όμως είναι: Όλα τα πουλιά που θα τουφεκίσουμε περνούν από μακριά;

 Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να «ρυθμίσουμε» το όπλο μας, είναι με το να λάβουμε υπόψη το σημείο που θα επιλέξουμε για καρτέρι. Με βάση την μορφολογία του εδάφους και το πώς περνούν τα πουλιά, θα επιλέξουμε τα τσοκ που θα βάλουμε στις κάννες. Δεν υπάρχει λογική στο να επιμένουμε σε ένα όπλο που το έχουμε ρυθμίσει να ρίχνει μακριά, όταν διαπιστώσουμε ότι τα πουλιά περνούν από κοντά μας. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει λογική κάθε φορά που περνά ένα τρυγόνι να μπαίνουμε στη διαδικασία  να αλλάζουμε τσοκ ,επειδή την μια φορά πέρασε κοντά και την άλλη μακριά. Το ζητούμενο είναι να έχουμε ρυθμίσει με τέτοιο τρόπο το όπλο μας, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να τουφεκίσουμε με αξιώσεις την πλειοψηφία των θηραμάτων που θα περάσουν από το σημείο που καθόμαστε.

Τα φυσίγγια είναι μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο δεν κλείνει ποτέ. Δυστυχώς έχουμε μάθει να αξιολογούμε την ποιότητα τους με βάση το πόσο αποτελεσματικά είναι όταν πυροβολούμε. Περνούν 3 πουλιά, δεν τα παίρνουμε και οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα φυσίγγια αυτά είναι άχρηστα. Αντιθέτως περνούν 3 πουλιά, παίρνουμε τα δύο και οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα φυσίγγια αυτά είναι άριστα.

Ούτε το ένα συμπέρασμα είναι σωστό, ούτε το άλλο. Θα έχετε διαπιστώσει ότι για κάποιους ανθρώπους που τουφεκάνε καλά, γεγονός που δείχνει ότι έχουν καλή τεχνική και όπλο προσαρμοσμένο στα μέτρα τους, τα φυσίγγια δεν είναι από τα θέματα που συζητούν, ούτε προβληματίζονται ποια να επιλέξουν και το γιατί. Από την άλλη πλευρά, αν ακούτε ανθρώπους που ψάχνονται συνεχώς για τα φυσίγγια – για το ποια θα πάρουν, γιατί θα τα πάρουν αυτά ή κάνουν συνεχώς παράπονα κ.τ.λ.- να είστε σίγουροι ότι κάτι δεν κάνουν σωστά σε σχέση με την εφαρμογή του όπλου ή δεν έχουν καλή τεχνική σκόπευσης. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να επιλέξει κάποιος φυσίγγια. Αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι έχει όπλο στα μέτρα του και καλή τεχνική. Αν δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις όλα γίνονται βουνό.

Για το τρυγόνι το νούμερο των σκαγιών είναι το 8 και το 7. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις. Το ζητούμενο είναι να έχουμε καλές κατανομές και να παράγουν χαμηλές πιέσεις, έτσι ώστε να μην μας κουράζουν στις βολές.

Όσοι έχουν κυνηγήσει τρυγόνια, γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να τουφεκιστούν όταν έχουν πέσει οι πρώτες τουφεκιές. Αν ο κυνηγός δεν έχει καλή τεχνική σκόπευσης και καλή εφαρμογή του όπλου στα μέτρα του δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Αν δεν κάνει προπονήσεις και δεν ασκηθεί ούτε τεχνική θα αποκτήσει ούτε όλο στα μέτρα του θα καταφέρει να τα φτιάξει. Αν νομίζετε ότι η τεχνολογία που αναπτύσσεται στα όπλα και στα φυσίγγια θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις αστοχίες σας, είστε γελασμένοι. Η τεχνολογία υπάρχει για να κάνει τους καλούς καλύτερους, όχι για να κάνει τους άσχετους σχετικούς.

Θα ακούσετε πολλά για όπλα και φυσίγγια που κάνουν θαύματα. Τα θαύματα γίνονται στα χέρια των σχετικών. Μην ξεκινάτε να βρείτε λύσεις στο πρόβλημα σας θέτοντας λάθος προτεραιότητες. Ειδικά στα πρώτα κυνήγια και μετά από περίοδο μακράς απραξίας μην έχετε και πολλές απαιτήσεις. Απαιτήσεις μπορούν να έχουν εκείνοι που έχουν προπονηθεί και είναι έτοιμοι. Ο κυνηγός που μετά την λήξη της κυνηγετικής περιόδου παράτησε το όπλο του και το ξανάπιασε στην έναρξη της επόμενης δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις.

Το τρυγόνι είναι δύσκολο θήραμα. Ταξιδεύει με μεγάλες ταχύτητες και κάνει πολλά τσαλίμια. Είναι από τα λίγα θηράματα που δεν αλλάζουν εύκολα πορεία αν τουφεκιστούν. Πολύς χρόνος δεν υπάρχει μέχρι την έναρξη, ωστόσο μπορείτε να κάνετε κάποιες προπονήσεις ώστε να μην σας φταίνε την πρώτη μέρα το όπλο και τα φυσίγγια.