Home ΚΥΝΗΓΙΦΑΣΣΑ ΦΑΣΣΑ, ΤΡΥΓΟΝΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥΣ

ΦΑΣΣΑ, ΤΡΥΓΟΝΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥΣ

by George Georgiou

Όλα τα θηράματα έχουν τα αδύνατα τους σημεία και αυτά θα πρέπει να ανακαλύψουμε αν θέλουμε να έχουμε επιτυχίες. Το ίδιο ισχύει και για τις φάσσες και τα τρυγόνια, δύο πονηρά θηράματα τα οποία χρησιμοποιούν την δική τους ξεχωριστή στρατηγική για να ξεφύγουν από τους διώκτες τους.

Για να έχουμε καλά αποτελέσματα και να μπορέσουμε να τα «βάλουμε» μαζί τους δεν αρκεί μόνο να έχουμε ένα καλό πόστο. Μια λάθος ενέργεια μπορεί να φέρει ανάποδα τα πράγματα και τελικά εκεί που περιμένουμε να περάσουν τα πουλιά από πάνω μας, αυτά να χαθούν από την αναζητώντας πιο ασφαλές μέρος για να τα φιλοξενήσει.

Η φάσσα θεωρείται από τα δύσκολα κυνήγια, αφού χρειάζεται να εφαρμόσουμε και άλλους παραμέτρους – κυνηγετικούς,  για να μπορέσουμε να κτυπήσουμε μερικά πουλιά. Στενή και προσεκτική παρακολούθηση, περπάτημα που σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να αποδεικνύεσαι… αγριοκάτσικο, σωστό καμουφλάρισμα και χίλιες δύο άλλες πονηριές  για να μας πλησιάσουν, αποτελούν μέρος της στρατηγικής της επιτυχίας .

Τα τρυγόνια, συνήθως την πρώτη εξόρμηση τα συναντούμε σε περιορισμένες περιοχές με βλάστηση συνήθως, γεγονός το οποίο τους δίνει πλεονέκτημα λόγω της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσουν και τους μαεστρικούς ελιγμούς τους.

Με τις πρώτες αναγνωρίσεις των κυνηγών μας, κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν αρκετές φάσσες και πολύ λιγότερα τρυγόνια, αλλά οι κινήσεις των τελευταίων ημερών στα λιμέρια τους, τα κάνουν να εγκαταλείπουν τις περιοχές τους βρίσκοντας ασφάλεια  στις απαγορευμένες περιοχές.

Αυτό είναι επακόλουθο της εξυπνάδας των δυο θηραμάτων και των λανθασμένων από μέρους μας ενεργειών από τις συστηματικές κι απρόσεκτες αναγνωρίσεις μας.

ΟΙ ΦΑΣΣΕΣ

Ξέρετε ότι έχουμε τις φάσσες «τόπακες», πουλιά πανέξυπνα αφού ξέρουν με λεπτομέρεια την κάθε περιοχή, γεγονός που τις διευκολύνει στις μετακινήσεις τους όπως και τις φάσσες επισκέπτες οι οποίες μας έρχονται κυρίως από περιοχές της Τουρκίας συνήθως σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Ως πουλί η φάσσα, είναι προικισμένο με πολλή εξυπνάδα και με ένα μάτι «αετίσιο» – ίσως το πιο μεγάλο της προτέρημα- αφού εύκολα μπορεί να διακρίνει την φιγούρα μας από σχετικά μεγάλες αποστάσεις. Λίγο να μετακινήσουμε την κάννη του όπλου μας είναι αρκετό για να την τρέψει σε φυγή. Όπως αναπτυγμένη είναι η όραση της, έτσι είναι και η ακοή της. Ο παραμικρός θόρυβος φτάνει έντονα στα αυτιά της, προειδοποιώντας την ότι κάτι πάει καλά.

ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΣΣΑΣ

Αν ο καιρός είναι καλός, οι φάσσες ψηλοπετούν και κατεβαίνουν μόνο για φαγητό και νερό. Σε αντίθεση, αν υπάρχει ομίχλη, αέρας ή σύννεφα οι φάσσες πετάνε χαμηλά, υπάρχουν όμως και οι τοπιάρικες φάσσες οι οποίες ζουν στο δάσος και έχουν διαφορετικές συνήθειες. Το πρωί, μόλις βγει ο ήλιος, η φάσσα ξεκινά για φαγητό και η επιστροφή της καθορίζεται το απόγευμα. Ενδιάμεσα, το καταμεσήμερο, ψάχνει για νερό, ενώ δεν διστάζει να διανύει μεγάλη απόσταση για να εξασφαλίσει την τροφή της αν διαπιστώσει ότι υπάρχει κίνδυνος.

Αυτές είναι οι συνήθειες της, και σε αυτές θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τα αδύνατα της σημεία. Το καλύτερο καρτέρι για τον κυνηγό είναι το πρωινό όπου οι φάσσες επιχειρούν να κάνουν την βύθιση τους για φαγητό. Έτσι το πόστο που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι σε σημείο της διαδρομής που ακολουθούν τα πουλιά  προς την τροφή. Όταν η φάσσα ξεκινήσει την βύθιση της για τροφή οι πιθανότητες να την κτυπήσουμε είναι πολύ αυξημένες. Σε αντίθεση με το πρωινό, τις απογευματινές ώρες το πόστο μας θα πρέπει να είναι σε ψηλότερα σημεία, πίσω ακριβώς από την κορυφή την οποία είναι αναγκασμένη να ανέβει. Εκείνη την ώρα μοναδικός σκοπός της είναι να φθάσει στον προορισμό της, έτσι γίνεται πιο απρόσεκτη.

Άλλο αδύνατο σημείο της είναι το πάθος της για νερό, έτσι ο υπομονετικός κυνηγός θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την δίψα της και καλά καμουφλαρισμένος να της στήσει καρτέρι γύρο από το σημείο όπου υπάρχουν κυρίως φυσικές πηγές. Στην προσπάθεια της να ξεδιψάσει και πάλι γίνεται απρόσεκτη και δεν είναι τυχαίο το γεγονός που εκείνη την χρονική περίοδο θηρεύονται αρκετά πουλιά..

Δεν αρκούν όμως αυτά για να έχουμε αυξημένα ποσοστά επιτυχίας. Έτσι επιβάλλεται κατά την διάρκεια του κυνηγίου της, για να την ξεγελάσουμε, να φοράμε ρούχα τέλειας παραλλαγής, να βρισκόμαστε στο σωστό καρτέρι με σωστό καμουφλάζ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται να καμουφλάρετε ακόμα και τις κάννες του όπλου σας.

ΤΟ ΤΡΥΓΟΝΙ

Τα αδύνατα σημεία του τρυγονιού τώρα, εντοπίζονται στο ότι αρέσκεται να διασχίζει τα ξέφωτα με υπερβολική σιγουριά η οποία πηγάζει από το γρήγορο πέταγμα του αλλά και τους τρομερά εντυπωσιακούς ελιγμούς του.

Το πέταγμα του είναι γρήγορο και δεν διστάζει ακόμα και να κάνει εντυπωσιακές μανούβρες για να ξεφύγει. Όταν μετακινείται ανάμεσα σε δένδρα και θάμνους, ιδιαίτερα στα δάση, το τουφέκισμα του γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Έτσι στο τρυγόνι πρέπει να στήσουμε καρτέρι λίγα μέτρα ανάμεσα στα δένδρα ή τους θάμνους στο τέλος του ξέφωτου που θα επιλέξουμε. Αν έχουμε εντοπίσει κάποιο ποτάμι όπου υπάρχει πέρασμα τρυγονιών επειδή τα ποτάμια μας την εποχή αυτή δεν έχουν νερό θα πρέπει να καμουφλαριστούμε στους θάμνους που υπάρχουν στην κοίτη του ποταμού σε σημείο που θα έχουμε καλή ορατότητα. Κύριο μέλημα του κυνηγού θα πρέπει να είναι πάντα να βρει ένα καλό καρτέρι.

Τα λάθη μας

Ποια είναι αυτά τα λάθη μας όλοι τα ξέρουμε, αλλά ελάχιστοι τα περιορίζουμε;

  1. Αρκετές μέρες πριν την έναρξη του κυνηγιού της φάσσας, με αποκορύφωμα τις τελευταίες δεκαπέντε, ξεκινούν οι κατοπτεύσεις οι οποίες κατά 90% είναι απρόσεκτες.  Την περίοδο εκείνη παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα των κυνηγών στις περιοχές της φάσσας. Τα τζιπ και τα διπλοκάμπινα γυροφέρνουν καθημερινά στις περιοχές της φάσσας, ενώ πολλές φορές, ανέμελα αρκετοί κυνηγοί επιλέγουν να παρακολουθούν τα πουλιά από διάφορα σημεία, αγνοώντας την τέλεια όραση που έχουν οι φάσσες..

Όλος αυτός ο σαματάς συνήθως απομακρύνει τα πουλιά από τις περιοχές τους ενώ την ίδια ώρα τα κάνει ακόμα πιο προσεκτικά. Η σωστή αναγνωριστική εξόρμηση ξεκινά πριν χαράξει το φως, πολύ προσεκτικά, με τις κατάλληλες προφυλάξεις ώστε να μην μας βλέπουν τα πουλιά. Πριν από αυτό η πρώτη μας έγνοια πρέπει να είναι να «κρύψουμε» το μεταφορικό μας μέσο. Ακολούθως θα πρέπει να καμουφλαριστούμε όσο γίνεται καλύτερα στο σημείο από το οποίο θα παρακολουθούμε την περιοχή για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν πουλιά και το εγκαταλείπουμε μόνο όταν αυτά πάψουν να γυροφέρνουν στην περιοχή.

2. Η παρακολούθηση μιας περιοχής γίνεται όσον το δυνατό πιο διακριτικά, με ένα ή δύο κυνηγούς κάθε φορά ώστε να μηδενίσουν τις πιθανότητες λάθους ώστε οι φάσσες να μη μας πάρουν χαμπάρι. Τα άτομα που έχουν αναλάβει το ρόλο αυτό, στην συνέχεια ενημερώνουν ενημερώνουν την υπόλοιπη παρέα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, αφού πρώτα εντοπίσουν τις θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθεί ο καθένας την ημέρα του κυνηγιού των πουλιών.

3. Η παρακολούθηση γίνεται από κάποια ασφαλή απόσταση και όχι λίγα μέτρα από το  σημείο που θα καθίσουν τα πουλιά είτε για φαγητό είτε για νερό.

4. Η μανία που έχουμε να πατούμε την σκανδάλη ακόμα και όταν τα πουλιά ψηλοπετούν  είναι ακόμα ένα πολύ σοβαρό λάθος μας. Στην ουσία εκείνο που πετυχαίνουμε δεν είναι τα πουλιά, αλλά να τα διώξουμε από την περιοχή. Τουφεκίζοντας τα πουλιά όταν αυτά βρίσκονται εκτός βολής το μόνο που καταφέρνουμε είναι ούτε εμείς, αλλά ούτε και κανένας άλλος που κρατά πόστο στη περιοχή να καρπωθούμε πουλιά. Ποτέ, μα ποτέ, δεν πυροβολούμε φάσσα όταν «ψηλοπετά».

5. Η υπομονή είναι ένα σημαντικό χάρισμα στο κυνήγι της φάσσας. Η φάσσα είναι πουλί για καρτέρι και αν δεν έχεις την υπομονή να την περιμένεις καλύτερα μην βγεις για κυνήγι. Είναι πουλιά απρόβλεπτα, μπορεί  ανά πάσα στιγμή να κάνουν την εμφάνιση τους, μπορεί και να μην περάσουν ποτέ από το δικό μας πόστο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν περάσει λίγη ώρα και δεν δούμε πουλιά ξεκινούμε τα πανηγύρια. Τουλάχιστον αφήστε αυτούς που έχουν την υπομονή να τα περιμένουν να ευχαριστηθούν την εξόρμηση τους.

6. Η σωστή ενδυμασία είναι το Α και το Ω. Σε καμία περίπτωση αυτή δεν πρέπει να ξεχωρίζει από την βλάστηση που υπάρχει στην περιοχή που θα κυνηγήσουμε. Σε αυτού του είδους το κυνήγι θα πρέπει να φοράμε τέτοια στολή που να δυσκολεύει αφάνταστα το πουλί να μας εντοπίσει. Αρκετοί από εμάς, δυστυχώς, δεν το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη με αποτέλεσμα να φοράμε ρούχα ή ακόμα και καπελάκια ανοικτού χρώματος και άντε να σε πλησιάσει πουλί μετά.