BROWNING B25

by George Georgiou

GUN EXPERT: Mike George

Επιμέλεια – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Ούρρη

Διάβασα πρόσφατα κάπου ότι ο John Moses Browning εφηύρε το κυνηγετικό όπλο over-and-under. Σίγουρα δεν το έκανε, αλλά το διάσημο B25 του έγινε ένα από τα πιο ανθεκτικά σχέδια στον κόσμο.

Ο Μπράουνινγκ υπέβαλε τα πρώτα του διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο όπλο το 1923 και το 1924, αλλά ποτέ δεν πρόλαβε να δει την παραγωγή.

Πέθανε το 1926, περιμένοντας τον Fabrique Nationale στο Βέλγιο να ολοκληρώσει την πρώτη παρτίδα όπλων. Ήταν το τέλος μιας αξιοσημείωτης σχεδιαστικής καριέρας, η οποία περιελάμβανε μερικά από τα πιο επιτυχημένα στρατιωτικά όπλα στον κόσμο, καθώς και κυνηγετικά όπλα.

Η εταιρεία κάποτε καυχιόταν ότι το B25 αποτελείται από 22 διαφορετικούς τύπους χάλυβα που περιλαμβάνουν 794 εργασίες ακριβείας και ότι οι τεχνίτες πραγματοποίησαν 155 διαφορετικού τύπου εργασίες. Με άλλα λόγια ήταν, και πιθανότατα παραμένει, ένας εφιάλτης ενός μηχανικού παραγωγής σήμερα.

Με εξαίρεση τα χρόνια του πολέμου του 1939-45, το όπλο βρίσκεται σε σχεδόν σταθερή παραγωγή από το 1926, με πολύ λίγες μικρές αλλαγές στο σχεδιασμό.

Πολύ νωρίς τα όπλα είχαν διπλές σκανδάλες, στη συνέχεια διπλή σκανδάλη με την ιδιόμορφη παραλλαγή που κάθε σκανδάλη θα πυροδοτούσε και τις δύο κάννες διαδοχικά, προτού έρθει η απλή, μονή με επιλογέα σκανδάλη.

Εκείνες οι μπερδεμένες αλληλουχίες γραμμάτων και αριθμών που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα όπλα – όπως τα B2G και D5G – σημαίνουν διαφορετικά πρότυπα φινιρίσματος και χαρακτικής.

Ο τρέχων κατάλογος εμφανίζει περισσότερες από 22 παραλλαγές, πολλές από τις οποίες είναι απλά πλαϊνά σκαλίσματα, αλλά υπήρξαν πολλές περισσότερες από αυτές τις αλλαγές.

Και αν δεν μπορείτε να βρείτε κάτι που σας ευχαριστεί, μπορείτε να ορίσετε ένα δικό σας σχέδιο – αρκεί να έχετε τα χρήματα.

Ωστόσο, θα μπορούσατε να είστε σε λίστα για μια μεγάλη αναμονή.

You may also like