Home ΚΥΝΟΦΙΛΙΑΓΕΝΙΚΑ Ανατροφή και κοινωνικοποίηση του κουταβιού

Ανατροφή και κοινωνικοποίηση του κουταβιού

by George Georgiou

Έχει διαπιστωθεί ότι η έγκαιρη επέμβαση του ανθρώπου μπορεί να είναι καθοριστική στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του σκύλου. Έτσι λοιπόν, η σωστή ανατροφή του κουταβιού συνίσταται κυρίως στην κοινωνικοποίηση και στην πρωταρχική εκπαίδευση του.

Η κοινωνικοποίηση, λοιπόν, ξεκινά για το κουτάβι από την μητέρα του σε ηλικία τριών εβδομάδων. Στην περίοδο αυτή μαθαίνει τους κανόνες και τα όρια τα οποία πρέπει να σέβεται, καθώς επίσης μαθαίνει, παίζοντας με τ’ αδέλφια του, να συμπεριφέρεται ανάλογα προς τους όμοιους του. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία για την μετέπειτα ζωή του ως ενήλικο σκυλί και γι’ αυτό δεν πρέπει να το παίρνουμε από την μητέρα του πριν αυτό κλείσει έξι εβδομάδων ζωή.

Η ηλικία από έξι έως δώδεκα εβδομάδες είναι ο χρόνος για την κοινωνικοποίηση του με το ανθρώπινο περιβάλλον. Είναι το διάστημα στο οποίο πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεση μας, επειδή είναι δική μας ευθύνη να εισάγουμε σταδιακά και ευχάριστα όλα τα ερεθίσματα και τις καταστάσεις που θα αποτελέσουν το μελλοντικό του περιβάλλον. Θα πρέπει να έρθει σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, να εξοικειωθεί με θορύβους, με την κίνηση στο δρόμο, το αυτοκίνητο, τον κτηνίατρο κ.λπ.

Επίσης, στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να κάνουμε στο κουτάβι μας την πρωταρχική του εκπαίδευση υπακοής. Πρέπει να του μάθουμε με συνέπεια τι επιτρέπουμε και τι όχι. Θα φροντίσουμε λοιπόν για μια σταθερή συμπεριφορά απέναντι του και κοινή από όλη την οικογένεια. Είναι σημαντικό, επίσης, η διόρθωση του να γίνεται «ακριβώς» τη στιγμή της λανθασμένης πράξης και σε καμία περίπτωση εκ των υστέρων (με δυνατή φωνή, συνοδευόμενη από δυνατά παλαμάκια).

Ακόμη σημαντικότερο, όμως, είναι αμέσως μετά να επαινούμε το κουτάβι, δείχνοντας την ικανοποίηση μας προσφέροντας του χάδι ή παιγνίδι.

Βάλτε λοιπόν κανόνες και όρια στο κουτάβι σας και προσπαθήστε να μην αποκτήσει κακές συνήθειες επειδή δύσκολα διορθώνονται και πολλές φορές γίνονται μόνιμες και ενοχλητικές για εσάς και την οικογένεια σας.

Η τυπική εκπαίδευση του κουταβιού μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των έξι μηνών. Να θυμάστε ότι ο σκύλος μας είναι ότι εμείς του επιτρέπουμε να είναι. Η συμπεριφορά του αντανακλά την αγωγή που εμείς του δώσαμε.

Μοιραστείτε λοιπόν όσες περισσότερες στιγμές μπορείτε μαζί του και φροντίστε υπεύθυνα για την ανατροφή του.

You may also like