Home ΚΥΝΟΦΙΛΙΑΙΧΝΗΛΑΤΕΣ Τά παθιασμένα λαγόσκυλα

Τά παθιασμένα λαγόσκυλα

by George Georgiou



Το πάθος του λαγόσκυλου δεν περιγράφεται με λόγια. Για να είσαι σε θέση να μπορέσεις να περιγράψεις αυτό το πάθος, πρέπει να ζήσεις το λαγόσκυλο την ώρα που εργάζεται. Όταν παθιάζεται στο βουνό και ψάχνει για ώρες να ξετρυπώσει το θήραμα. Ακόμη και τότε δεν το ζεις στο απόλυτο, αφού η κάθε σκηνή έχει και την συνέχεια της, όταν πολλές φορές το λαγόσκυλο εξαντλεί τις αντοχές του στην προσπάθεια του να κατευθύνει τον λαγό προς το μέρος του κυνηγού του.   Ένα λαγόσκυλο για να γίνει άριστο πρέπει να συνδυάζει αρκετά προσόντα και το ένα προσόν να μην υπερισχύει του άλλου. Χρειάζεται δηλαδή να υπάρχει μια ισορροπία. Όταν ένας ιχνηλάτης έχει μεγάλο πάθος για το λαγοκυνήγι, αλλά η εξυπνάδα του δεν βρίσκεται στον ίδιο βαθμό με το πάθος του, αυτό έχει ως συνέπεια το λαγόσκυλο να «ξεχνιέται» μέσα στα λαγοτόπια και να αργεί να γυρίσει πίσω σ’ εμάς ή να φεύγει πολύ μακριά μας σε άλλο βουνό και να μας δυσκολεύει στο να το μαζέψουμε.
Για να διαπιστώσουμε το πάθος στον ιχνηλάτη, θα πρέπει να τον παρατηρήσουμε από κουτάβι λίγων ημερών και να προσέχουμε ποια πράγματα του προκαλούν ενδιαφέρον. Θα το δούμε να βάζει την μύτη κάτω και να προσπαθεί να αναλύσει την οσμή που το ενδιαφέρει. Πολλές φορές, πλησιάζοντας τον χώρο του, προσποιούμενοι ότι δεν του δίνουμε σημασία, θα το δούμε να προσπαθεί με διάφορους τρόπους να μας δείξει ότι θέλει να έρθει σε μας, είτε για να παίξει μαζί μας, είτε γιατί θέλει να το βγάλουμε έξω στην φύση να τρέξει και να χαρεί ή αν έχει ξεκινήσει στο κυνήγι για να κυνηγήσει.  Όταν βγάλουμε το μικρό λαγόσκυλο στο κουνέλι, με την πρώτη οπτική επαφή που θα έχει θα του προξενήσει αμέσως το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα θα αρχίσει να το κυνηγάει με μανία. Μόλις το χάσει από τα μάτια του, αρχίζει αμέσως να βάζει την μύτη κάτω και να το ιχνηλατεί. Όταν το βρει το κυνηγάει με κλαίωντας, βγάζοντας από μέσα του το πάθος που σιγοβράζει. Σιγά-σιγά το πάθος του θα φτάσει στο αποκορύφωμα και σε συνάρτηση με την απόδοση του σκύλου στο λαγό, μέχρι το τέλος της ζωής του το πάθος του θα παραμείνει άσβεστο. Πόσες φορές δεν έχουμε δει σκυλιά σε μεγάλη ηλικία να θέλουν να κυνηγήσουν, παρόλο που το σώμα και τα κουράγια τους δεν τα βοηθάνε; Αυτό όμως που τα κρατάει στη ζωή είναι το πάθος, η άσβεστη φλόγα για κυνήγι που έχουν μέσα τους και οι αναμνήσεις εκείνων των όμορφων ημερών με τις ατέλειωτες διώξεις των λαγών, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Πολλές φορές έχουμε δει σκυλιά που αν τα σταματήσεις στη δίωξη του λαγού για οποιοδήποτε λόγο βλέπουμε να αρνούνται αυτή την διακοπή, ενώ μερικές φορές πάρθηκαν και σκυλιά στα χέρια για να μπορέσουμε να τα απομακρύνουμε από τα ίχνη του λαγού. Συχνά, μετά την απομάκρυνσή μας σε αρκετή απόσταση από το σημείο που διακόψαμε τη δίωξη του σκύλου, όταν τον ξαναφήσουμε ελεύθερο είτε για να βρούμε καινούργιο λαγό είτε για να επιστρέψουμε στο αυτοκίνητο, το λαγόσκυλο φεύγει σαν βολίδα για να επιστρέψει στα ίχνη που άφησε.  Αν μετά το παθιασμένο ψάξιμο ενός λαγού ή μετά από μία έντονη δίωξη σε αντίξοες συνθήκες όπως συνήθως επικρατούν στην χώρα μας το πάθος του σκύλου «πέφτει» και μαζί και η απόδοση του.  Γι’ αυτό τον λόγο, καλό είναι να μην βγάζουμε τα σκυλιά με τέτοιες συνθήκες στο βουνό για πολλές ώρες, αφού θα «νικηθούν».
Το πάθος είναι αυτό που βοηθάει και στο στυλ, στο θέαμα δηλαδή που προσφέρει ένα λαγόσκυλο όταν ψάχνει για λαγό στο λαγότοπο, αλλά και στο αποτέλεσμα, αν και πολλές φορές σκυλιά με πάθος εξαιτίας άλλων παραγόντων δεν είχαν αποτέλεσμα και έδειχναν χαμένα στο βουνό, ή αυτό τα κάνει να απομακρυνθούν για χιλιόμετρα ακόμη από το λαγοκυνηγό τους. Οι λαγοκυνηγοί ζουν στιγμές με τα λαγόσκυλα τους, κάποιες είναι αποτελεσματικές και κάποιες απογοητευτικές. Τα πάθος του σκύλου μπορεί να μας οδηγήσει στην απόλυτη ικανοποίηση αλλά υπάρχουν και οι στιγμές εκείνες που μας οδηγούν στην απόλυτη απογοήτευση περιμένοντας για ώρες το παθιασμένο μας σκυλί να επιτρέψει από κάποια δίωξη χωρίς αποτέλεσμα καταστρέφοντας μας ολοκληρωτικά την εξόρμηση μας. Το πάθος του σκύλου δεν έχει να κάνει με ταχύτητες, αργό ή γρήγορο σκυλί γεννιέται με το δικό του πάθος, οι στιγμές σήμερα να βάλει λαγούς στο στόμα του ένα λαγόσκυλο είναι λίγες, το πάθος τον οδηγεί στα όρια, έτσι είναι στα χέρια του λαγοκυνηγού αυτό το πάθος του λαγόσκυλου να το μετατρέψει σε αποτελεσματικό, ώστε το σκυλί να ξέρει τι ζητάει όταν πηγαίνει για κυνήγι.      
IM000535.JPG

You may also like