Home ΚΥΝΟΦΙΛΙΑΙΧΝΗΛΑΤΕΣ Η δίωξη του λαγού μέτα το ξεφώλιασμα.

Η δίωξη του λαγού μέτα το ξεφώλιασμα.

by George Georgiou

‘Ένα από τα βασικότερα προτερήματα των ιχνηλατών είναι η δίωξη που πρέπει να έχουν απέναντι στον ξεφωλιασμένο λαγό. Ανάμεσα στις συγκλονιστικότερες στιγμές που μπορεί να ζήσει ο λαγοκυνηγός είναι όταν τα σκυλιά του αρχίζουν μετά το ξεφώλιασμα κάποιου λαγού την δίωξη του, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει για ώρες. Οι στιγμές της δίωξης του θηράματος είναι που έφεραν και δεύτερη ονομασία για τους ιχνηλάτες. Ονομάστηκαν επίσης και σκυλιά δίωξης…


Τα λαγόσκυλα – ιχνηλάτες, επειδή έχω την άποψη που στηρίζω απόλυτα ότι όλα τα κυνηγόσκυλα μπορούν να κυνηγήσουν τον λαγό,   

από την ημέρα που γεννιούνται ξεκινούν με βασικό προσόν την ιχνηλασία και την καταδίωξη του λαγού. Οι έμπειροι λαγοκυνηγοί, από την συμπεριφορά των λαγόσκυλων από μικρή ηλικία στην ιχνηλασία και την δίωξη, ξεχωρίζουν ποια σκυλιά είναι καλά και ποια μέτρια, αφού οι δικές τους εμπειρίες κυνηγώντας με τέτοια σκυλιά τους έκαναν να έχουν τα δικά τους στάνταρντ για τα λαγόσκυλα.

Το ιδανικό για τους λαγοκυνηγούς είναι το λαγόσκυλο, ανεξαρτήτως φυλής, να έχει έμφυτη την δίωξη του θηράματος. Μάλιστα ανεβάζοντας τον πήχη των στάνταρντ που πρέπει να έχει ένας σκύλος ιχνηλάτης, προτιμούν τα σκυλιά που έχουν την ικανότητα να καταδιώξουν κάποιο λαγό όσες ώρες και να χρειαστούν, μέχρι να καταφέρουν να τον αναγκάσουν να αλλάξει πορεία, με κατεύθυνση το μέρος του κυνηγού ή τα μονοπάτια που τον περιμένουν οι «τσιλιαδόροι».

Για τους κυνηγούς των μονοπατιών, οι ανεπανάληπτες στιγμές περιλαμβάνουν την προσπάθεια των λαγόσκυλων να ακολουθήσουν, με το ξεχωριστό κλαψούρισμα της κάθε φυλής, τα ίχνη κάποιου λαγού μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν στην κρυψώνα του και να τον ξεφωλιάσουν και να αρχίσουν εκείνο το πιο μακρόσυρτο και έντονο γάβγισμα όταν αρχίζει η δίωξη του.

Όταν η συμπεριφορά των σκύλων είναι τέτοια, που καταδεικνύει ότι πλησιάζουν να ξεσηκώσουν τον λαγό που έψαχναν, οι στιγμές είναι τέτοιες για τους λαγοκυνηγούς, που κάνουν την καρδιά ακόμη και των πιο έμπειρων να κτυπά έντονα.

Στις μικρές σε έκταση περιοχές που οι λαγοκυνηγοί μας ψάχνουν το λαγό, αλλά και με τον τρόπο που διεξάγεται σήμερα το κυνήγι μας, τα λαγόσκυλα με μικρή έρευνα προσφέρονται περισσότερο από αυτά με ανοικτή έρευνα. Τα σκυλιά με μεγάλη έρευνα χρειάζονται μεγαλύτερες σε έκταση περιοχές, με λίγους κυνηγούς και αυτό για να μην χαθούν, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, όταν ξεφεύγουν από την ελεγχόμενη από τον κυνηγό περιοχή. Επίσης, είναι σημαντικές οι προϋποθέσεις αυτές επειδή, δυστυχώς, η κυνηγετική μας παιδεία δεν είναι ακόμη τέτοια που να αποτρέπει τους ασυνείδητους κυνηγούς που κυκλοφορούν στο βουνό και παραμονεύουν να αρπάξουν ή να πυροβολήσουν το θήραμα και πολλές φορές και το σκυλί μαζί. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα σκυλιά που βλέπουμε να χάνονται στο βουνό, ακόμη και στην πεδιάδα, είναι κυρίως από φυλές ιχνηλατών.
Κάποιοι λαγοκυνηγοί έχουν την άποψη ότι ο γρήγορος ιχνηλάτης γυρίζει και πιο γρήγορα τον λαγό. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντοτε. Το αν θα γυρίσει κάποιος λαγός γρήγορα ή αργά προς το μέρος του κυνηγού, ανάλογα με την ταχύτητα και την πίεση που του βάζει ο σκύλος, εξαρτάται συνήθως και από την ιδιομορφία του εδάφους. Στα πυκνά χρειάζεται σκύλος γρήγορος, ώστε να καταφέρει να βγάλει έξω τον λαγό γρήγορα. Αν ο σκύλος δεν καταφέρει να βγάλει αμέσως ένα λαγό από το πυκνό, εκείνος μπορεί να εκμεταλλευτεί το πυκνό και να φέρνει βόλτες εκεί μέσα κοροϊδεύοντας τον σκύλο.

Αντίθετα, στα ανοικτά εδάφη με χαμηλή βλάστηση είναι προτιμότερο να έχουμε ιχνηλάτες με αργή δίωξη, επειδή δεν πιέζουν τον λαγό κι έτσι αυτός με την ησυχία του μπορεί να πάρει όποιο μονοπάτι θέλει. Αλλά στα ανοικτά μπαίνει η παράμετρος των σκοπιών, αφού τα σημεία από τα οποία μπορεί να διαφύγει κάποιος λαγός είναι περισσότερα από εκείνα που η ομάδα των λαγοκυνηγών είναι σε θέση να καλύψει αριθμητικά.

Οι εμπειρίες των λαγοκυνηγών τους έχουν διδάξει ότι ένας κυνηγημένος λαγός πάντα επιστρέφει στο σημείο που ξεφωλιάστηκε, όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα σκυλιά καταδίωξαν λαγούς σε μεγάλες αποστάσεις και τελικά επέστρεψαν μετά από πολλές ώρες πίσω μόνα τους.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή να επιστρέψει ένα σκυλί μετά από πολλές ώρες καταδίωξης πίσω χωρίς τον λαγό, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδυναμία. Είναι γεγονός πως υπάρχει το ενδεχόμενο και αυτό συνέβηκε πολλές φορές, αρκετά μη έμπειρα λαγόσκυλα να χαθούν στο βουνό και να μην επιστρέψουν ποτέ. Συνήθως, μετά από μια πολύωρη καταδίωξη, ένα έμπειρο σκυλί μπορεί πάντοτε να επιστρέψει στον τόπο που άφησε το αφεντικό του, όσες ώρες και να περάσουν.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

  1. Το λαγόσκυλο δεν πρέπει να σταματάει μόνο του τη δίωξη, αλλά μόνο μετά από τη δική μας προτροπή κι αυτό γιατί στο παραμικρό εμπόδιο θα βλέπουμε τον σκύλο να σταματάει και να γυρίζει πίσω.
  2. Ακόμη κι όταν θέλουμε να του δώσουμε νερό, θα πρέπει να τελειώσει πρώτα τη δίωξή του και τότε να του δώσουμε να πιει.
  3. Όταν ο σκύλος ξεφωλιάσει τον λαγό, θα δούμε τις περισσότερες φορές ότι στην αρχή είναι περισσότερο ορμητικός και ταχύς, ενώ στη συνέχεια ελαττώνει ταχύτητα και κινείται με σταθερό τέμπο.
  4. Στην αρχή της δίωξης, αν ο λαγός αλλάξει απότομα κατεύθυνση, ο ιχνηλάτης, όπως είναι παθιασμένος και παρορμητικός, δυσκολεύεται να βρει τα καινούργια ίχνη του λαγού.

Αν δούμε ότι ο λαγός

You may also like