Home ΚΥΝΗΓΙΓΕΝΙΚΑ ΘΗΡΕΥΣΗ ΛΑΓΩΝ: 20,927 για τους σκυλάρηδες 5,232 για όσους τους εψαχναν μόνοι

ΘΗΡΕΥΣΗ ΛΑΓΩΝ: 20,927 για τους σκυλάρηδες 5,232 για όσους τους εψαχναν μόνοι

by George Georgiou

Από έρευνα του Ταμείου Θήρας απο 36,334 κυνηγούς που κυνήγησαν λαγό και πέρδικα μόνο το 40% είναι κάτοχοι σκύλου ή σκύλων, το υπόλοιπο 60% έκαμε τις εξορμήσεις του χωρίς την συνοδεία σκύλων, όμως η κατηγορία αυτή των κυνηγών δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε όσυς κυνηγούν με σκυλιά, σε ότι αφορά την θήρευση. Παρόλο που οι κυνηγοί κάτοχοι κυνηγόσκυλων έχουν το πρώτο χέρι στη κάρπωση των λαγών όπως καταγράφεται σε συγκεκριμένη έρευνα, εντούτοις στην κάρπωση περδικιών η διαφορά είναι είναι μόνο 9χιλιάδες πουλιά στο σύνολο των 240χιλιάδων περδικιών που καρπώθηκαν οι κυνηγοί.

Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος η μέση κάρπωση λαγών ανά κυνηγό για το 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2019 ήταν αυξημένη κατά 18.18%, ενώ η μέση κάρπωση περδικιών ανά κυνηγό το 2020 ήταν αυξημένη κατά 19,52% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2019.

Από τα στοιχεία που προκύπτουν από τις 36,334 κυνηγούς που κυνήγησαν λαγό και πέρδικα το 40 % των κυνηγών δηλαδή 14.533 κυνηγοί είναι κάτοχοι κυνηγετικών σκύλων ενώ το υπόλοιπο 60%, δηλαδή 21.800 κυνηγοί δεν είναι κάτοχοι κυνηγετικού σκύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρσι θηρεύτηκαν 240 χιλιάδες περδίκια και 28,500 λαγοί. Από τις 240χιλιάδες περδίκια τα 106χιλιάδες τα καρπώθηκαν κυνηγοί που δεν συνοδεύονταν με σκύλο στις εξορμήσεις τους. Βέβαια αρκετά πουλιά θηρεύτηκαν την πρώτη εξόρμηση κοντά σε σημεία που απελευθερώνονται πουλιά και σε στάματα που ως συνήθως μια μεγάλη μερίδα από κυνηγούς που διαθέτουν σκυλιά δεν τα πλησιάζουν. Από την άλλη οι κυνηγοί που έκαμαν τις εξορμήσεις τους με σκυλιά θήρευσαν 115 χιλιάδες περδίκια όμως και εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψην η μερίδα εκείνη των κυνηγών που εξορμούν με σκυλιά οι οποίοι όμως τις πρώτες ώρες της πρώτης εξόρμησης πρώτα στέκουν σε σημεία που περνούν πουλιά για να θηρεύσουν κάποια και συνέχεια και μόνο όταν κοπάσει το τουφεκίδι κατεβάζουν τα σκυλιά από το αυτοκίνητο τους για να ξεκινήσουν την παγανιά τους.

Όσον αφορά την θήρευση των λαγών η διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι εμφανής. 20,927 λαγούς καρπώθηκαν οι «σκυλάρηδες», δηλαδή οι κυνηγοί κάτοχοι σκύλων ενώ 5,232 λαγοί μπήκαν στο σακίδιο κυνηγών που είτε τους έψαχναν μόνοι, είτε πρόκειται για λαγούς της πρώτης μέρας που τους έστρεψαν κοντά τους άλλοι κυνηγοί. Συνήθως την πρώτη εξόρμηση οι λαγοί είναι απονήρευτοι, εύκολα τους ξετρυπώνουν τα σκυλιά, πολυκοσμία από την άλλη τους ξεσηκώνει από τις κρυψώνες τους οπότε κατά την μετακίνηση τους μπορεί να γίνουν στόχος του οποιουδήποτε κυνηγού.

You may also like