Home ΕΠΙΚΑΙΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ Επιχείρηση αλλαγής στο νόμο περί σκύλων με τσουχτερά εξώδικα

Επιχείρηση αλλαγής στο νόμο περί σκύλων με τσουχτερά εξώδικα

by George Georgiou

Ποινές στους παρανομούντες με κύριο στόχο τον περιορισμό του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων σκύλων, αλλά και για να δοθεί τέλος στην ελλιπή και προβληματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας για τους σκύλους, επιχειρεί να αλλάξει νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποσκοπεί στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων Αρχών και στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο που θα ακολουθήσει αναμένεται ότι θα προκύψουν περαιτέρω αναπροσαρμογές και βελτιώσεις στις πρόνοιές του.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο αφορά το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», το οποίο αποσκοπεί στην αναθεώρηση του περί Σκύλων Νόμου, η οποία αποτέλεσε διαχρονική ανάγκη αλλά και αίτημα διαφόρων φορέων.

Η προτεινόμενη νομοθεσία εισάγει, ανάμεσα σε άλλα, πιο άμεσες διαδικασίες επιβολής ποινών, οι οποίες θα επιτρέπουν εξώδικη ρύθμιση των αδικημάτων και θα λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας που θα προάγει την υπεύθυνη κατοχή και τον περιορισμό τού τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων σκύλων. Μέσα από το νομοσχέδιο επιφέρονται βελτιώσεις και σε άλλα σημαντικά θέματα που καθορίζονται στον υφιστάμενο Νόμο, όπως η διαδικασία εξασφάλισης άδειας κατοχής σκύλου, η σήμανση και εγγραφή των σκύλων και η μεταβίβαση της κυριότητας του ζώου, η διαχείριση των αδέσποτων σκύλων με έμφαση στην υιοθεσία τους και η αποτελεσματικότερη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων που αφορούν επικίνδυνους σκύλους.

€200 πρόστιμο για γαβγίσματα – €100 για σκύλους χωρίς περιλαίμιο

Πρόστιμο €50 υποχρεώνονται να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων που δεν αναρτούν προειδοποιητική πινακίδα στην είσοδο της κατοικίας ή και υποστατικών, η οποία μάλιστα ανάρτηση να συνοδεύεται υποχρεωτικά από εικόνα σκύλου. Όταν ο σκύλος βρίσκεται εκτός του υποστατικού του ιδιοκτήτη και διαπιστώνεται από την αρμόδια Αρχή ότι είναι επικίνδυνος ή όταν διαπιστώνεται από την αρμόδια Αρχή ότι προκαλεί οχληρία από γαβγίσματα, το καθορισμένο πρόστιμο ανέρχεται στα €200.

Για τη διαβίωση σκύλου σε συνθήκες οι οποίες τον καθιστούν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το εξώδικο φθάνει τα €200, ενώ το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και στην περίπτωση μη λήψης των αναγκαίων μέτρων για παρεμπόδιση απόδρασης ή διαφυγής ή εγκατάλειψής του. Για τον εντοπισμό σκύλου σε υποστατικά που δεν ανήκουν στον ιδιοκτήτη επιβάλλεται επίσης πρόστιμο €200. Αυξημένο είναι το πρόστιμο και ανέρχεται στα €300 σε πρόσωπο που επιτρέπει στον σκύλο του να περιφέρεται ελεύθερος σε δημόσιο δρόμο ή σε οποιοδήποτε δημόσιο μέρος χωρίς να είναι δεμένος με λουρί ή σε μέρος που ανήκει σε άλλο πρόσωπο χωρίς τη συγκατάθεσή του. Στα €300 καθορίστηκε το εξώδικο για όσους παραλείπουν να απομακρύνουν τα κόπρανα του σκύλου σε οποιοδήποτε δρόμο ή χώρο. Για τη διατήρηση σκύλου σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας το πρόστιμο φθάνει στα €200. Στους ιδιοκτήτες επιβάλλεται πρόστιμο €200 για παρεμπόδιση της αρμόδιας Αρχής από την άσκηση καθηκόντων της ή μη παραχώρηση στοιχείων ταυτότητας στην αρμόδια Αρχή.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά και επηρεάζει τους πολίτες κυρίως ως προς την εισαγωγή προνοιών εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων σχετικών με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας που αφορούν στην υπεύθυνη κατοχή σκύλων και οι οποίες θα λειτουργούν τόσο ως επιβολή ποινής στους παρανομούντες, αλλά και ως αποτρεπτικός παράγοντας. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της υπεύθυνης κατοχής σκύλων αυξάνεται το όριο ηλικίας των προσώπων που μπορεί να κατέχουν σκύλο από 16 σε 18 ετών.

Ταυτόχρονα μέσα από την εισαγωγή διαδικασιών εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων θα επιβάλλονται ποινές στους παρανομούντες με κύριο στόχο τον περιορισμό του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων σκύλων.

Η διαμόρφωση του νομοσχεδίου έγινε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μετά από δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία λήφθηκε μεγάλος αριθμός γραπτών εισηγήσεων και σχολίων από πολίτες και φορείς, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία του νομοσχεδίου και το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τα θέματα της κατοχής των σκύλων..

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, οι οποίες εκπροσωπούν τις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν και τη βασική αρμοδιότητα στην εφαρμογή του περί Σκύλων Νόμου, αλλά και με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος έχει την πολιτική αρμοδιότητα για τον Νόμο.

Σε ό,τι αφορά τα ετήσια τέλη για άδεια κατοχής σκύλου, με βάση την προτεινόμενη νομοθεσία καθορίζονται στα €5 για τους στειρωμένους σκύλους και από €10 μέχρι €30 για τους μη στειρωμένους με απόφαση της αρμοδίας Αρχής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η εξώδικη ρύθμιση των αδικημάτων όπως αυτά προτείνονται μέσα από τη νομοθεσία. Επομένως, για κατοχή σκύλου χωρίς άδεια το καθορισμένο πρόστιμο είναι €200, ενώ το ίδιο εξώδικο €200 επιβάλλεται και για κατοχή σκύλου χωρίς σήμανση και εγγραφή στο Μητρώο του Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Σε περίπτωση πώλησης ή παραχώρησης σκύλου σε άλλο πρόσωπο προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο €100. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξώδικη ρύθμιση για τη δήλωση θανάτου ή και την απώλεια σκύλου. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί πιστοποιητικό θανάτου από εγγεγραμμένο κτηνίατρο εντός επτά εργάσιμων ημερών από την ημέρα θανάτου του σκύλου επιβάλλεται πρόστιμο €100. Πρόστιμο €100 επιβάλλεται και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του σκύλου παραλείψει να ενημερώσει την αρμόδια Αρχή αναφορικά με απώλεια ή κλοπή εντός δύο ημερών από τη διαπίστωσή της.

You may also like