Home ΕΠΙΚΑΙΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΚΑΜΑΣ : ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΣΕ ΝΤΙΣΝΕΥΛΑΝΤ

ΑΚΑΜΑΣ : ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΣΕ ΝΤΙΣΝΕΥΛΑΝΤ

by George Georgiou

Οι πληροφορίες για τις εξελίξεις σχετικά με την άρον – άρον  ολοκλήρωση των διεργασιών και την επικείμενη δημοσίευση  του τοπικού σχεδίου Ακάμα μας δημιουργούν έντονη ανησυχία, απογοήτευση αλλά και θυμό στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Κύπρου. 

Η ασυνήθιστη επίσπευση που παρατηρείται στην εξέταση του θέματος από τις αρμόδιες επιτροπές μας επιβεβαιώνει ότι γίνονται προσπάθειες για κλείσιμο του θέματος πριν τις προεδρικές εκλογές.

Σε μια χώρα η οποία απειλείται άμεσα με ξήρανση από τις κλιματικές αλλαγές και  την άνοδο της θερμοκρασίας και έχει απωλέσει εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα βιοτόπων, δασικών εκτάσεων και πρασίνου από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, αλλά και την ανεξέλεγκτη δόμηση στην ύπαιθρο με διάφορες προφάσεις και παραθυράκια στο νόμο, ετοιμάζεται μια άνευ προηγούμενου προέλαση του περιβαλλοντικού οδοστρωτήρα της τσιμεντένιας επιβολής των συμφερόντων κάποιων επιχειρηματιών καταστροφής γης στον Ακάμα.

Μετά από τις περιπέτειες της Κυπριακής οικονομίας το 2013 με τον τομέα των ακινήτων να αποτελεί ένα από τους πρωταρχικούς λόγους της κατάρρευσης, θα πιστεύαμε ότι η χώρα θα έπρεπε να κατευθυνθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό και μακροπρόθεσμα βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και εντελώς μακριά  από αυτό του τσιμεντώνω, καταστρέφω και πουλώ μέχρι πιο κάτω!

Επίσης ακόμα και οι υπό υλοποίηση σχεδιασμοί για το Εθνικό Δασικό Πάρκο  Ακάμα δεν αποτελούν τίποτε άλλο από μια κατάφορη και χωρίς όραμα επέμβαση στο περιβάλλον με νέους δρόμους , πάρκινγκ,  αναψυκτήρια και αύξηση της οχληρίας στην περιοχή.

Η χρησιμοποίηση και η εκμετάλλευση των μικροϊδιοκτητών γης και των κοινοτήτων για προώθηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα από  μεγαλοϊδιοκτήτες αποτελεί τουλάχιστον ύβρη και έλλειψη πολιτικού και κοινωνικού σεβασμού τόσο στους πραγματικούς κατοίκους της περιοχής αλλά και όλους του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Το περιβάλλον στον Ακάμα, τον τελευταίο παραθαλάσσιο πνεύμονα πρασίνου, πρέπει να διαφυλαχθεί και οι κοινότητες και ιδιοκτήτες που χάνουν αναπτυξιακά δικαιώματα και για χρόνια επιδέχονται προεκλογικών κοροϊδιών από όλες τις πολιτικές πλευρές πρέπει να αποζημιωθούν με οριζόντιο και ίσο τρόπο. ‘Αξιον αναφοράς είναι και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε το 2011 στη Βουλή και εξαφανίστηκε, ως δια μαγείας από την ιστοσελίδα του Υπουργείου, πριν μερικές βδομάδες και το οποίο προνοούσε την αποζημίωση των ιδιοκτητών γης μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.   

Με μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό των υφισταμένων οικιστικών και τουριστικών ζωνών των κοινοτήτων Ακάμα να είναι σήμερα   σε χρήση  αποτελεί ατόπημα η επέκταση των εν λόγω ζωνών που προωθείται από το  πολεοδομικό συμβούλιο.

Οι διάσπαρτες ζώνες τσιμεντώματος μέσα και έξω από τις περιοχές Νατούρα (!) με τις δεκάδες ξενοδοχεία που προγραμματίζονται και  βαφτίστηκαν αγροκτήματα,  , τις μεμονωμένες κατοικίες ,τα κλάμπινγκ , τα κολλέγια , τις βιοτεχνίες , τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τη διάνοιξη νέων δρόμων  , τα νοσοκομεία και τα θεματικά πάρκα αναπόφευκτα θα μετατρέψουν την τελευταία περιοχή σε ακόμα ένα κιτς κακέκτυπο του Las Vegas ή αν θέλετε της Disneyland με τα Μίκυ Μάους να αντικαθιστούν την άγρια φύση.

Η κυνηγετική Ομοσπονδία με τους 200 συλλόγους και τις ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΗΦΟΥΣ δεν θα μείνει απαθής στο περιβαλλοντικό έγκλημα που θα συντελεστεί εις βάρος των επόμενων γενεών. Θα αντιδράσουμε γιατί γνωρίζουμε και είμαστε σίγουροι ότι αν καταστραφεί ο Ακάμας – το επίκεντρο της περιβαλλοντικής- κυνηγετικής δραστηριότητας τότε οι ίδιοι κυβερνητικοί φορείς και τα συμφέροντα είναι άξιοι να μετατρέψουν το Τρόοδος σε Λούνα Πάρκ και το Κάβο Γκρέκο σε παρκινκ τροχόσπιτων βαφτισμένα προφανώς με κάποιο άλλο ορισμό.

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους υγιείς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς για να σώσουμε το περιβάλλον ή ότι έμεινε και να το παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.
Παρακολουθούμε με έντονη ανησυχία την κατάσταση και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας βήμα.

ΚΟΚ  ΔΑΖ

You may also like