Home ΕΠΙΚΑΙΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ 20-25% μειωμένοι οι λαγοί – περδίκια δείχνει η έρευνα καταμέτρησης τους

20-25% μειωμένοι οι λαγοί – περδίκια δείχνει η έρευνα καταμέτρησης τους

by George Georgiou

Οι λαγοί και τα περδίκια είναι σαφώς λιγότερα στους πλείστους βιότοπους φέτος με το ποσοστό μείωσης τους να ποικίλη  από περιοχή σε περιοχή με την μεγαλύτερη μείωση να φτάνει το 25% και να καταγράφεται σε περιοχές της Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας, με τους βιότοπους όμως της Πάφου να έχουν με την σειρά τους απώλειες όχι όμως στο βαθμό των άλλων επαρχιών . Αντίθετα από την κατηφόρα που έχουν πάρει οι λαγοί και οι πέρδικες, ευχάριστη νότα στα κυνηγοτόπια αποτελεί  η αύξηση  των φραγκολίνων, αλλά και οι πολλές φάσσες που γυροφέρνουν ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές του νησιού μας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα καταγραφής θηραμάτων που πραγματοποιεί εδώ και 15 συνεχόμενα χρόνια η Ερευνητική Ομάδα του Ταμείου Θήρας, επικεφαλής της οποίας είναι ο ερευνών λειτουργός της θηροφυλακής Νίκος Κασίνης, γενικά υπάρχει μείωση 20-25% στους λαγούς και τα περδίκια.

Σύμφωνα με τον κύριο Κασίνη η ερευνητική του ομάδα χρειάστηκε επανειλημμένα να καλύψει μια απόσταση 500 χιλιομέτρων μέρα και νύκτα, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις κινήσεις και τις μετακινήσεις των θηραμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Από τα στοιχεία που προκύπτουν η μείωση των λαγών και περδικιών  ποικίλη ανάλογα με την περιοχή και την επαρχία που έγινε η έρευνα και είναι της τάξης του 20-25%, με τις μεγαλύτερες απώλειες σε αριθμούς θηραμάτων να καταγράφονται σε Λευκωσία, Λεμεσός και Λάρνακα. Σε αντίθεση τα κυνηγοτόπια της Πάφου  καταγράφουν και αυτά με την σειρά τους απώλειες, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό από ότι οι άλλες επαρχίες.

Στα θετικά της έρευνας είναι η πληθυσμιακή αύξηση που παρουσιάζουν οι φραγκολίνες σε όλη την Κύπρο αλλά και οι πληθυσμοί των φασσών όπου εξακολουθούν και φέτος να έχουν την δική τους αυξητική άνοδο.

Όπως μας είπε ο ερευνών λειτουργός της θήρας, είχαμε και άλλες χρονιές παρόμοιες ακόμα και χειρότερες, όπως αυτές του 2008-2009 όπου η έρευνα τότε έδειχνε τραγικά χαμηλά ποσοστά. Μάλιστα την περίοδο εκείνη έγιναν και σκέψεις όπως διακοπή το κυνήγι, όμως μετέπειτα 2010-2011 διπλασιάστηκε ή ακόμα τριπλασιάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις  προς τα πάνω η αύξηση των   θηραμάτων.

Οι παράγοντες όπως μας είπε ο κ. Κασίνης που επηρέασαν το θήραμα είναι πολλοί, με τις καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα την εποχή της αναπαραγωγής των λαγών και των περδικιών να είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους της μείωσης τους.

.

You may also like