Home ΕΠΙΚΑΙΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ Τους έφταιξε το περπατητό στην τζίκλα- Μείωση περιοχών εισηγείται ο Χατζηγέρου

Τους έφταιξε το περπατητό στην τζίκλα- Μείωση περιοχών εισηγείται ο Χατζηγέρου

by George Georgiou

Ούτε το γεγονός ότι το ενδημικό κυνήγι πάει από το κακό στο χειρότερο, ούτε η απελπισία των κυνηγών, ούτε η καταστροφή των βιότοπων, ούτε η λαθροθηρία που αφανίζει του λαγούς, ούτε τα χίλια άλλα δυο προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυνήγι στην Κύπρο σήμερα συγκίνησαν τους αρμοδίους της Υπηρεσίας Θήρας. Το μόνο που τους έφταιξε ήταν το κυνήγι της τζίκλας και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν τα τελευταία χρόνια να την κυνηγούν κάποιοι. Συγκεκριμένα, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας Παντελής Χατζηγέρου, στην επιστολή του προς την ΚΟΚ- ΔΑΖ προτείνει μεταξύ άλλων την μείωση κατά 30% των περιοχών που θα επιτρέπεται το κυνήγι της τζίκλας, διότι, όπως αναφέρει, η νέα μέθοδος κυνηγίου του θηράματος δεν επιτρέπει, όπως υποστηρίζει, την κάθοδο μεγάλου αριθμού πουλιών. 

Στην επιστολή, την οποία αποκαλύπτουμε, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας δεν παραθέτει οποιαδήποτε επιστημονική ή άλλα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη θέση του, παρά μόνο προβαίνει ένα αυθαίρετο συμπέρασμα προκειμένου να δικαιολογήσει την εισήγηση του για μείωση των περιοχών για την τζίκλα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι περιοχές κυνηγίου της τσίχλας θα πρέπει να διαφορoποιηθούν αφού ο τρόπος κυνηγίου των τσιχλών δεν την επιτρέπει την κάθοδο μεγάλου αριθμού πτηνών αφού παραδοσιακός τρόπος κυνηγίου των τσιχλών έχει εκλείψει και δυστυχώς κυνηγούνται σε όλη την επικράτεια με την μέθοδο της παγανιάς και καθημερινά σε μεγάλο ποσοστό Προς τούτο εισηγούμαι όπως η έκταση των επιτρεπόμενων περιοχών κυνηγίου της τσίχλας μειωθεί κατά 30%. Οι περιοχές όπου δεν θα επιτρέπεται το κυνήγι της τσίχλας θα πρέπει να είναι διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια της κάθε επαρχίας». Η θέση αυτή της θήρας στηρίζεται στην άποψη, όπως πιλοφορούμαστε, ότι τα πουλιά κατεβαίνουν περνώντας από την Κύπρο, όταν ακούν το κλάμα άλλων πουλιών. Όταν τα πουλιά κυνηγούνται παντού δεν ησυχάζουν για να καλούν με το κλάμα τους άλλα πουλιά.

Πέραν της εισήγησης του για το κυνήγι τις τσίκλας, ο Παντελής Χατζηγέρου προτείνει επίσης τα εξής:

– Το κυνήγι του επιδημητικού θηράματος θα πρέπει να αρχίσει στις 6/11/2022 και να επιτρέπεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη μέχρι τις 28/12/2023 καθώς και το Σάββατο 31/12/2022. Το κυνήγι να επιτρέπεται το Σάββατο 24/12/2022 αντί την ημέρα των Χριστουγέννων που είναι Κυριακή. Ο αριθμός των εξορμήσεων θα είναι 17.

-Το κυνήγι της τσίχλας θα αρχίσει την Τετάρτη 4/1/2023 και από την από την 1/1/2023 μέχρι τις 3/1/2023, το κυνήγι δεν θα επιτρέπεται σε καμιά περιοχή. Το κυνήγι της τσίχλας θα απαγορεύεται σε όλες τις περιοχές τη Δευτέρα 27/2/2023.

– Το δίκτυο των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου θα πρέπει να αξιολογηθεί εις βάθος με θέση μου ότι ο αριθμός τους θα πρέπει να περιοριστεί αλλά παράλληλα η έκταση της κάθε απαγορευμένης που θα παραμείνει θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά και να οριοθετείται από ξεκάθαρα όρια (π.χ. ασφάλτινους δρόμους) έτσι εύκολα να παραβιαστεί.

Στην επιστολή του ο Παντελής Χατζηγέρου ζητά από την ΚΟΚ- ΔΑΖ όπως αποστείλουν τις εισηγήσεις τους με τους χάρτες κυνηγίου για την περίοδο 2022-2023 μέχρι τις 18 Μαρτίου 2022. Η τήρηση της πιο πάνω ημερομηνίας, όπως αναφέρει, είναι απαραίτητη έτσι ώστε να δοθεί ο χρόνος στο προσωπικό της Υπηρεσίας για να ετοιμάσει έγκαιρα και σωστά το χάρτη κυνηγίου καθώς και την εφαρμογή Artemis Cy.

Ζητά επίσης όπως κατατεθούν οι εισηγήσεις της ΚΟΚ ΔΑΖ για την τροποποίηση απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου, περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες αφού στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί να υποβάλλονται εισηγήσεις που είτε δεν στηρίζονται σε σημαντικά επιχειρήματα είτε έρχονται σε αντιπαράθεση με άλλες εισηγήσεις.

You may also like