Home ΕΠΙΚΑΙΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΡΠΩΣΗΣ ΛΑΓΩΝ – ΕΤΟΣ 2019 ΑΠΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΡΠΩΣΗΣ ΛΑΓΩΝ – ΕΤΟΣ 2019 ΑΠΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ

by George Georgiou

ΚΟΚ&ΔΑΖ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΗΡΑΣ

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα κάρπωσης μετά από τις απελευθερώσεις Λαγών από τα εκτροφεία της Επαρχίας Λάρνακας για το έτος 2019.

Αναλυτικά και σε σύνολο 160 Λαγών, 50 μεταφέρθηκαν σε άλλα εκτροφεία για δημιουργία μητρικού πληθυσμού και 110 λαγοί απελευθερώθηκαν σε βιότοπους τις Επαρχίας από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2019.

Κατά την διάρκεια των 17 εξορμήσεων του Κυνηγίου του Ενδημικού παραδόθηκαν στην Υπηρεσία Θήρας και στην Κ.Ο.Κ.&Δ.Α.Ζ. Λάρνακας 51 ενώτια λαγών οι οποίοι καρπώθηκαν από κυνηγούς. Δηλαδή ποσοστό 46,36% των Λαγών που απελευθερώθηκαν καρπώθηκαν αρκετούς μήνες μετά (σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και 9 μήνες μετά). Διπλά από τον αριθμό ενωτίου στον σχετικό πίνακα που βλέπεται πιο κάτω το γραμμα Κ σημαίνει ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα, το Π ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα, το ΚΤ ΚΙΤΡΙΝΟ χρώμα. Επίσης το Μπλε χρώμα συμβολίζει ΑΡΣΕΝΙΚΟ και το κίτρινο χρώμα συμβολίζει ΘΗΛΥΚΟ λαγό.

Από την έρευνα η οποία ακόμη βρίσκεται σε αρχικά στάδια και θα είναι πιο εμπεριστατωμένη όταν συμπληρωθούν 4-5 χρόνια συνεχών απελευθερώσεων συμπεραίνεται προς το παρών ότι το ποσοστό των λαγών που έχει επιβίωση είναι εξαιρετικό και κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικό για να συνεχίσουμε ακόμη πιο οργανωμένα και ακόμη πιο προγραμματισμένα.

Είναι βέβαιο ότι μερικοί λαγοί έχουν επίσης επιζήσει, και αυτό θα φανεί σε περιπτώσεις που κατά την διάρκεια του 2020 παραδοθούν ενώτια από τις απελευθερώσεις του 2019, επίσης μερικοί λαγοί έχουν καταφέρει να πετύχουν αναπαραγωγή στην άγρια φύση, αφού σε 4 περιπτώσεις λαγοί θηλυκοί οι οποίοι απελευθερώθηκαν τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2019 βρέθηκαν σε εγκυμονούσα κατάσταση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.. Επίσης λαγοί που απελευθερώθηκαν έχουν πεθάνει είτε από φυσικά αίτια, είτε από λαθροθηρία, είτε από τα επιβλαβή, όπως επίσης αρκετοί λαγοί που έχουν θηρευτεί από κυνηγούς δεν έχει γίνει παράδοση των ενώτιον στην Υπηρεσία Θήρας και την Κ.Ο.Κ.&Δ.Α.Ζ. Λάρνακας.

Κατά την διάρκεια των πρώτων 5 μηνών του 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν καθυστερήσει τους καλύτερους μήνες οι απελευθερώσεις λαγών οι οποίες γίνονται καθυστερημένα εν σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Μέχρι στιγμής κατά την διάρκεια του 2020 έχουν απελευθερωθει 78 λαγοί και έχουν μεταφερθεί 35 για την δημιουργία μητρικού πληθυσμού σε νέα εκτροφεία της Επαρχίας και 2 για δημιουργία μητρικού πληθυσμού εκτός επαρχίας (Κ.Σ. Γουριου Λευκωσίας), μετά από συνεννόηση με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν προβαίνουμε σε απελευθερώσεις τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη του Κυνηγίου, δηλαδή τον Οκτώβρη εκτός και αν κριθεί αναγκαίο μετά από διαπίστωση υπερπληθυσμού αρσενικών λαγών σε εκτροφείο η εκτροφεία, κάτι το οποίο οδηγεί σε κανιβαλισμό αν δεν γίνει απελευθέρωση.

Οι χώροι και οι περιοχές που απελευθερώνονται οι λαγοί όπως έχετε διαπίστωση από πέρσι γίνονται σε όλες τις κοινότητες της επαρχίας, και οι λαγοί που έχουν απελευθερωθεί έχουν καρπωθεί από διαφορετικές ηλικίες κυνηγών κατόχων η μη κυνηγετικών σκύλων.

Σημειώνετε επίσης ότι η Κ.Ο.Κ.&Δ.Α.Ζ. Λάρνακας έχει ορίσει μετά τις εκλογές της νέας Επαρχιακής Επιτροπής τον Μάιο του 2020 ειδική επιτροπή για τα εκτροφεία με επικεφαλής ελέγχου και απελευθερώσεων τον Τάσο Μιτσιδη (99-168768), υπεύθυνο συλλογής των ενώτιον αλλά και των στοιχείων για την διεξαγωγή της έρευνας τον Αλέξανδρο Λοιζδη (99-464935) αλλά και την Εφορεία Θήρας με Έφορο Θήρας τον Σουλη Ταυρου (99-607024) και Βοηθό Έφορο Θήρας τον Ανδρέα Σάββα (ΤΤυριτη) (99-305688).

Τέλος θα ήταν παράλειψη μας να μην εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας, για ακόμη μια φορά στον Επαρχιακό Λειτουργό Θήρας κ. Μιχάλη Αντωνίου και όλους τους Θηροφύλακες που συμμετέχουν ενεργά στην μεγάλη αυτή προσπάθεια.

You may also like