Home ΕΠΙΚΑΙΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ Ελάχιστα τα ορτύκια, άφαντα τα τρυγόνια

Ελάχιστα τα ορτύκια, άφαντα τα τρυγόνια

by George Georgiou

Συνεχίζονται να βγαίνουν καθημερινά οι παράνομοι ήχοι από τις ηχομιμητικές συσκευές αλλά ούτε αυτοί στάθηκαν ικανοί να «κατεβάσουν» ορτύκια στις επιτρεπόμενες καθημερινές περιοχές αφού τα περάσματα των πουλιών είναι λιγοστά. Τα ορτύκια σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις που έχουμε από διάφορα παραλιακά μέτωπα περνούν σε σχετικά πάρα πολύ μικρούς αριθμούς από το Νησί μας, με αποκαρδιωτικά αποτελέσματα.

Καθημερινά  οι κυνηγοί, ιδιαίτερα αυτοί που τα ψάχνουν περπατητοί κάτω από το λιοπύρι έχουν ελάχιστες έως καθόλου συναντήσεις μαζί τους, ενώ στις καθημερινές περιοχές παρατηρείς ολοένα και λιγότερους κυνηγούς.

Ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, εκτός μιας ημέρας όπου αυτοί που τα κυνηγούν με ηχομιμητικές συσκευές καρπώθηκαν κάποιες δεκάδες από ορτύκια, οι υπόλοιπες μέρες δεν άφησαν κανένα ικανοποιημένο.

Δυστυχώς η μάστιγα που λέγεται ηχομιμητικές συσκευές καλά κρατεί. Η Θηροφυλακή παρά την θέληση της να τρέξει καθημερινά για να κατάσχει τέτοιου είδους συσκευές δυστυχώς δεν μπορεί να έχει παντού θηροφύλακες.

Όσον αφορά τα περάσματα των τρυγονιών ίσως να μιλούμε για την χειρότερη χρονιά περασμάτων. Σε ολόκληρη την επικράτεια των καθημερινών περιοχών οι κυνηγοί δεν είχαν καθόλου συναντήσεις με τα πουλιά γεγονός που για άλλη μια φορά αποδεικνύει την μείωση του αριθμού τους.

Τι έγινε πέρσι με τα τρυγόνια – ορτύκια

Κατά τη θερινή περίοδο κυνηγίου του 2020 για τρυγόνια, κυνήγησε το 42,48% των κυνηγών με μέσο αριθμό εξορμήσεων 2,96, με μέση κάρπωση 0,61 τρυγόνια.

Επισημαίνεται ότι τα τρυγόνια που θηρεύονται κατά την πιο πάνω περίοδο στην ενδοχώρα είναι τα τρυγόνια που αναπαράγονται στην Κύπρο, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην παράνομη μέθοδο κυνηγίου ευρύτερα γνωστή ως «τάϊσμα». Λόγω αυτής της παράνομης μεθόδου που χρησιμοποιείται από μεμονωμένα άτομα, η κάρπωση του είδους κατανέμεται στους λίγους με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να διαφανεί η πραγματική κάρπωση του είδους. 

Λόγω του ότι η κάρπωση των ορτυκιών γίνεται από περιορισμένο αριθμό κυνηγών, αφού αυτή γίνεται μόνο από τους κυνηγούς που κυνηγούν στις καθημερινές περιοχές κυνηγίου, η κάρπωση του είδους κατανέμεται σε λίγους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να διαφανεί η πραγματική κάρπωση του είδους από την διεξαγωγή της παρούσας έρευνας. 

Παρόλα αυτά από τις απαντήσεις που έδωσε ένα πολύ μικρό δείγμα κυνηγών καταγράφεται αύξηση της θήρευσης των ορτυκιών με αυτή να αγγίζει 70χιλιάδες πουλιά.

Στο πιο πάνω γράφημα φαίνεται συγκριτικά η συνολική κάρπωση των τρυγονιών για την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου για τα έτη 2013 – 2020.

Στο πιο πάνω γράφημα φαίνεται συγκριτικά η συνολική κάρπωση του ορτυκιού για την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου για τα έτη 2010 – 2020.

You may also like