Home ΕΠΙΚΑΙΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ Xάθηκαν οι λαγοί!

Xάθηκαν οι λαγοί!

by George Georgiou

KK17

Παίρνουμε πολλά και απογοητευτικά μηνύματα και από πολλές κατευθύνσεις σχετικά με τους πληθυσμούς των θηραμάτων. Ιδιαίτερα ο λαγός σύμφωνα με καθημερινές παρατηρήσεις έχει μειωθεί υπερβολικά επικίνδυνα σε όλες τις επαρχίες. Όπως εκτιμάται, ακόμα και τα βράδια οι λαγοί που κυκλοφορούν είναι ελάχιστοι.

Οι  πληροφορίες που έχουμε από παντού, συλλόγους, παράγοντες , απλούς κυνηγούς που τον ψάχνουν εδώ και καιρό ώστε να σχεδιάσουν τις εξορμήσεις τους καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι λαγοί δεν έχουν ανακάμψει, δεν είχαν αυξητικές τάσεις, αλλά μάλλον το αντίθετο συμβαίνει εξαφανίζονται χρόνο με τον χρόνο και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Αν και  οι διαφοροποιήσεις στους πληθυσμούς του λαγού,  διαφέρουν από επαρχία σε επαρχία, αλλά και από περιοχή σε περιοχή με αποτέλεσμα κάπου να παρατηρείται μικρή αύξηση του, κάπου μείωση του και κάπου ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εκτιμούμε πως ο λαγός παρουσιάζεται μειωμένος.

Στη πεδιάδα, όπου πιο εύκολα μπορείς να εξαγάγεις συμπεράσματα, η γενική εικόνα είναι ότι και εδώ υπάρχει ελαφριά μείωση του τριχωτού μας θηράματος. Κάποιες μάλιστα περιοχές παρουσιάζουν σημαντική μείωση  λαγών από πέρσι.

Στις ημιορεινές  περιοχές οι κατοπτεύσεις και οι παρατηρήσεις για το είδος, μας ωθούν να πιστεύουμε ότι η χρονιά θα είναι χειρότερη της περσινής. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα ακόμα παρατηρείται να κυκλοφορούν περισσότερες αλεπούδες παρά λαγοί, ενώ ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι δεν βλέπεις μικρούς λαγούς να κυκλοφορούν. Ακόμα και  οι βραδινές περιπολίες πιστοποιούν την μείωση του είδους. Γενικά στις ημιορεινές περιοχές της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Λεμεσού υπάρχουν περιοχές που είναι χειρότερες  από άλλες χρονιές. Γενικά στα ημιορεινά υπάρχει μείωση των λαγών. Στην Πάφο ακόμα να ξεκαθαρίσει η εικόνα, ίσως να μην υπάρχει τόση μείωση όπως τις άλλες επαρχίας, αλλά ακόμη και αυτή με τις περισσότερες φυτείες καταγράφει μείωση.

Στις ορεινές περιοχές οι αναγνωρίσεις δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικές. Τους λαγούς σε αρκετές περιοχές ακόμα τους βρίσκεις σε χαμηλούς αριθμούς ή στους ίδιους χαμηλούς αριθμούς της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Βέβαια μέχρι την έναρξη του κυνηγίου έχουμε ακόμα ένα μήνα, οπόταν δεν ξέρουμε μέχρι το κυνήγι πως θα είναι η κατάστασης και πόσο δυσκολεύουν σήμερα ακόμα οι ψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία τα λαγόσκυλα να τους εντοπίσουν.

Από την άλλη φαίνεται ότι πλέον καθαρά ότι δεν είναι μόνο η αλεπού που φταίει για την κατάντια του θηράματος, αλλά και η χρήση πολλών σκύλων στο κυνήγι , θέμα το οποίο πρέπει επιτέλους να δει με σοβαρότητα το Ταμείο Θήρας. Η μεγάλη κυνηγετική πίεση που δέχεται ο λαγός, πολλές φορές ασφυκτική, από τον κλοιό που του γίνεται από τις υπεράριθμες κυνηγετικές λαγοπαρέες και τις μεγάλες ομάδες σκύλων άρχισαν να δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο τριχωτό θήραμα. Πάντως έξω στα κυνηγοτόπια με δυο λόγια η κατάστασης σε πολλές περιοχές είναι τραγική.

You may also like