Home ΕΠΙΚΑΙΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ 12,850 χιλιάδες περδικόπουλα μιας μέρας στους συλλόγους

12,850 χιλιάδες περδικόπουλα μιας μέρας στους συλλόγους

by George Georgiou

Αν και το ενδιαφέρον των κυνηγετικών συλλόγων που θέλουν να εμπλακούν στην εκτροφή περδικιών άρχισε να ατονίζει ένα μέρος της παραγωγής από τα περδίκια εκτροφής του εκτροφείου του Σταυροβουνιού 12,850 νεοσσοί μιας μέρας παραδόθηκαν από νωρίς στους κυνηγετικούς συλλόγους που επέδειξαν ενδιαφέρον για να τα μεγαλώσουν με δικά τους έξοδα, σε δικά τους υποστατικά.

 Ως γνωστόν ύστερα από παλαιότερη απόφαση του υπουργείου εσωτερικών, ώστε να μην πετάσσονται τα αυγά απόθεμα, από το εκτροφείο Σταυροβουνιού, άρχισε σταδιακά η υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους συλλόγους να τα μεγαλώσουν με σκοπό την μετέπειτα απελευθέρωση τους σε περιοχές της περιφέρειας του συλλόγου τους. Την πρώτη χρονιά υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενώ σταδιακά οι σύλλογοι που υπέβαλαν αίτηση μειώθηκαν εξαιτίας κάποιων προβλημάτων και ιδιαίτερα οικονομικών. Σημειώνεται ότι όλες οι αιτήσεις αξιολογούνται από το Ταμείο Θήρας και μόνο όσες πληρούν τα κριτήρια και τους κανονισμούς εγκρίνονται.

Κάποιοι κυνηγετικοί σύλλογοι,  ιδιαίτερα όσοι άντεξαν των πρώτων προβλημάτων που τους παρουσιάστηκαν και απέκτησαν την σχετική εμπειρία, έχουν καταφέρει να βρουν την χρυσή τομή  και έχουν πετύχει σε μεγάλο ποσοστό το στόχο τους να μεγαλώσουν σχεδόν χωρίς απώλειες όλα τα περδικόπουλλα της μιας μέρας που παρέλαβαν από το εκτροφείο Σταυροβουνιού τον περασμένο Μάιο. Στόχος του Ταμείου Θήρας και της ΚΟΚ&ΔΑΖ εξακολουθεί να είναι όπως συνεχιστεί η προσπάθεια της άμεσης εμπλοκής των κυνηγών στην εκτροφή και τις απελευθερώσεις περδικιών.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα περδίκια που απελευθερώθηκαν μέσα από αυτή την διαδικασία, ξεπερνούσαν το 80% σε ποσοστό επιτυχίας. Μάλιστα από κάποιους κυνηγετικούς συλλόγους αφέθηκαν σε διάφορα σημεία της ακτίνας δράσης τους πέραν των 200 περδικιών. Σημαντικό είναι ότι αυτά τα πουλιά καθημερινά παρακολουθούνται από τους υπεύθυνους των κυνηγετικών συλλόγων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την κατάληξη τους.

Ωστόσο είναι πασιφανές σε κάποιες περιοχές η αύξηση των περδικιών εξαιτίας κυρίως των απελευθερώσεων που έγιναν από συγκεκριμένους συλλόγους που κατάφεραν και μεγάλωσαν και απελευθέρωσαν περδίκια στις περιοχές ευθύνης τους. 

Σύμφωνα με το προγραμματισμό του εκτροφείου περδικιών του Σταυροβουνιού και το 2022  θα δοθούν πουλιά μιας μέρας και σε νέους συλλόγους που ενδιαφέρθηκαν, ο δε αριθμός τους υπολογίζεται να φτάσει τις 15χιλιάδες. 

Ως γνωστό τα περδίκια που θα δοθούν στους συλλόγους, είναι από αυγά τα οποία δεν αξιοποιούνταν στο εν λόγο εκτροφείο εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι και επαρκείς χώροι για να τα μεγαλώσουν. Από ανέκαθεν, οι γεννήτορες που χρησιμοποιούνταν για σκοπούς  της καθιερωμένης παραγωγής περδικιών γεννούσα δεκάδες χιλιάδες αυγά σε κάποιες περιπτώσεις, αριθμός που έχει πλέον περιοριστεί περισσότερα από όσα τοποθετούνταν στις εκκολαπτικές μηχανές. Το απόθεμα συνήθως κατέληγε στα σκουπίδια εξαιτίας του ότι δεν υπάρχουν επαρκής χώροι και αναθρεπτήρια για να δεχτούν και να μεγαλώσουν σε αυτά μεγαλύτερος αριθμός περδικιών.
Από την άλλη η ΚΟΚ&ΔΑΖ βλέποντας τα προβλήματα ολοένα και να αυξάνονται, νοιώθοντας  ταυτόχρονα, τις τρομερές πιέσεις, και τις διαμαρτυρίες των κυνηγών, από την μια και από την άλλη θέλοντας η ίδια να εμπλέξει στα κυνηγετικά θέματα, όσον γίνεται περισσότερο τους οργανωμένους κυνηγούς παροτρύνει συνεχώς τους οργανωμένους κυνηγούς να εμπλακούν περισσότερο στο κεφάλαιο εκτροφή των περδικιών με στόχο οι περιοχές ευθύνης που έχει κάθε κυνηγετικός σύλλογος ανεξαρτητοποιηθούν από τις γενικές απελευθερώσεις .

.

You may also like