Home ΕΠΙΚΑΙΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ Φυσίγγια και όπλα για την τσίχλα

Φυσίγγια και όπλα για την τσίχλα

by George Georgiou

Η τσίχλα είναι από τα δυσκολότερα θηράματα σε ότι αφορά την βολή με λειόκανο όπλο: Μικρός στόχος που κινείται με μεγάλη ταχύτητα και πραγματοποιεί ταχύτατους ελιγμούς. Η βασικότερη προϋπόθεση για επιτυχημένες βολές είναι η καλή εφαρμογή το όπλου (κοντάκι) στο σκοπευτικό στυλ και τον σωματότυπο του κυνηγού.

Το κυνήγι της τσίχλας αποτελεί δοκιμασία για τα όπλα και τα φυσίγγια. Ο λόγος είναι οι πολλές τουφεκιές. Οι γομώσεις μπορεί να μην είναι βαριές, ωστόσο είναι πολλές. Μια λάθος επιλογή στο όπλο (κυρίως στο βάρος του) ή  μια λάθος επιλογή στις διαστάσεις του κοντακιού μπορούν να σας αφήσουν μόνιμα ένα μικρό αλλά οδυνηρό μελάνιασμα στον ώμο, κάποιους πονοκεφάλους ή ένα έντονο πόνο στο ζυγωματικό.

Αν για κάποιο κυνήγι απαιτείται πολύ καλή εφαρμογή κοντακιού, αυτό είναι το κυνήγι της τσίχλας. Το να απευθυνθεί κάποιος στον οπλουργό για να του το «φτιάξει» το κοντάκι, είναι μια ενέργεια που λέει πολλά ή και τίποτα.

Οι οπλουργοί – κοντακάδες για να προσαρμόσουν ένα κοντάκι στα μέτρα του κυνηγού – σκοπευτή λειτουργούν έχοντας ως δεδομένο ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ήδη επιτύχει σταθερή επώμιση. Και αυτό γιατί διαφορετικά είναι ανούσιο / ανώφελο να ζητάμε από κάποιο οπλουργό – κοντακά να «φτιάξει» το κοντάκι για εμάς όταν η επώμιση μας δεν είναι σταθερή.

H σταθερή επώμιση δεν επιτυγχάνεται ούτε στο καφενείο ούτε με προσευχή, δεήσεις. Η μεθοδική προπόνηση ακόμη και στο σπίτι (ξηρή προπόνηση) και η επανάληψη των συγκεκριμένων κινήσεων είναι τα μυστικά. Προσθετικά θα λειτουργούσε και η επίσκεψη στο σκοπευτήριο.

Πριν επιλέξουμε όπλο για την ομορφιά του ή την τεχνολογία του θα πρέπει να ελέγξουμε το κοντάκι και τις διαστάσεις του. Σε ότι αφορά το μήκος των κανών θα πρέπει να εξετάσουμε μερικές παραμέτρους.

Μπορεί τα 71cm να προσφέρουν μεγαλύτερη σκοπευτική ευθεία με το θήραμα για το καρτέρι και τα 61cm ευκολότερο χειρισμό για το περπατητό, αν θέλουμε όμως να συνδυάσουμε και τις δύο αυτές παραμέτρους έχοντας ένα όπλο, τότε το 66cm αποτελεί τη μέση λύση, που αρκετές φορές είναι προτιμότερη από τις ακραίες επιλογές.

Για τα δίκαννα η επιλογή στο μήκος της κάνης θα πρέπει να είναι ενδιάμεσα στα 66cm με76cm. Στην προκειμένη περίπτωση, καλύτερα να ψάχνουμε να βρούμε το καλό ζύγισμα και σε δεύτερη φάση το 66cm ή 76cm.

Η επιλογή στα τσοκαρίσματα του δίκανου μπορεί να γίνει και σε όπλα που διαθέτουν σταθερά τσοκαρίσματα. Για παράδειγμα ο συνδυασμός 4-2 ή 4-3 θα μπορούσε κάλλιστα να ανταποκριθεί και στο καρτέρι και στο περπατητό. Το βάρος του όπλου (για το διαμέτρημα 12) καλό είναι να ξεπερνά τα 3 κιλά. Τα ελαφριά όπλα (κάτω από 3 κιλά) θα σας κουράσουν γρήγορα στις πολλές τουφεκιές.

Τα 3.150γρ. με 3.200γρ. είναι ότι πρέπει αν λάβουμε υπόψη ότι αυτό είναι το ιδανικό βάρος για δωδεκάρια που ρίχνουν γομώσεις από 28 έως 34γρ. σκάγια.

Ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του όπλου χρειάζεται στο πέλμα. Αυτό το μικρό κομμάτι λαστίχου που βρίσκεται κατά τον πυροβολισμό ενδιάμεσα στο όπλο και τον ώμο μας συντελεί ουσιαστικά στο τι μεταφέρει (κλώτσημα) το όπλο στον ώμο. Μη λυπηθείτε τα χρήματα για την αγορά ενός καλού απορροφητικού πέλματος. Θα αποδειχθεί πολύτιμο αξεσουάρ. Συνήθως τα εργοστασιακά – πλην μερικών εξαιρέσεων – δεν είναι ότι καλύτερο. Στην αγορά κυκλοφορούν after marker πέλματα που πραγματικά αξίζει τον κόπο να τα τοποθετήσετε στο όπλο σας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΊΓΓΙΑ

Στο κυνήγι της τσίχλας καταγράφεται μία τάση χρήσης φυσιγγίων με γόμωση 34γρ. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι τα 34γρ. είναι υπερβολική γόμωση. Τα 30, 31, 32γρ. μπορούν να τα καταφέρουν άριστα στα δίκαννα παρότι πολλοί ισχυρίζονται ότι στις χαμηλές θερμοκρασίες τα 32γρ. δεν «τραβάνε», θα μου επιτρέψουν να έχω αντίθετη άποψη. Σε επανειλημμένες  δοκιμές που έχουμε πραγματοποιήσει, οι διαφορές στις πιέσεις που καταγράψαμε από κρύο σε ζέστη δεν ξεπερνούν τα 70 έως 100 Bar το ανώτερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα φυσίγγια ανεξαρτήτως από το βάρος της γόμωσης  (και με δεδομένο ότι τα 70άρια δεν ξεπερνούν τα 740Bar)  σε οποιαδήποτε περίπτωση θα είναι αποδοτικά.

Αν για παράδειγμα ένα φυσίγγι 34γρ. παράγει 720 Bar στους 360C στους 20C θα πέσει στα 620 Bar. Και αν ένα φυσίγγι 32γρ. παράγει 670 Bar στους 360C  στους 20C θα παράγει 570 Bar. Και στις δύο περιπτώσεις τα φυσίγγια αναλογικά είναι εξίσου αποτελεσματικά και θα ήταν αν η πίεση έπεφτε στα 500 ή ακόμη και 450 Bar. Η χρήση πιο ενισχυμένων γομώσεων περισσότερο ψυχολογικούς παράγοντες ικανοποιεί και λιγότερο ουσιαστικούς.  

Τα νούμερα σκαγιών που συνήθως χρησιμοποιούνται για την τσίχλα είναι το Νο9 και Νο8. Ακόμη και διαφορά να υπάρχει μεταξύ τους στην διάμετρο (λόγω προέλευσής τους) δεν είναι άξια αναφορά. Σε ένα φυσίγγι που στα 32 γρ. με σκάγια Νο9 διαμέτρου 2,mm που δίνουν 20,8 σκάγια στο γραμμάριο, η γόμωση του έχει 665 σκάγια. Το αν τα σκάγια είναι 640 ή 680 λίγη σημασία έχει. Η ουσία βρίσκεται στο να υπάρχει καλή κατανομή στον κύκλο και όχι πάνω από 3 κενά που να χωράει μέσα τους το μέγεθος μια τσίχλας. Για τη χρήση σκαγιών Νο9 και Νο10 πιστεύω ότι η πιο στενή σύσφιξη που πρέπει να χρησιμοποιείται είναι το DEMI (3 άστρα) και για το Νο8 το Improved modifield (2 άστρα).

You may also like