Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣΤΕΧΝΙΚΑ Φυσίγγι «μεγάλων αποστάσεων» και η αποτελεσματικότητα του

Φυσίγγι «μεγάλων αποστάσεων» και η αποτελεσματικότητα του

by George Georgiou

H έκφραση «μεγάλων αποστάσεων» όταν αναφερόμαστε στις δυνατότητες των φυσιγγίων είναι μια νέα μόδα που έχει πλασαριστεί από διάφορους κατασκευαστές φυσιγγίων εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά με σκοπό να διαφοροποιηθούν από τους υπόλοιπους.

Είναι ο όρος που αναγράφεται σε αρκετά κουτιά φυσιγγίων και υποδηλώνει ότι το φυσίγγιο έχει τη δυνατότητα να «βάλλει» ένα θήραμα σε απόσταση μεγαλύτερη από το δραστικό βεληνεκές του όπλου , δηλαδή τα 35 μέτρα. Τεχνικά για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν δύο λύσεις. Ή χρησιμοποιούμε χοντρότερο νούμερο σκάγια, ή σκληρότερα σκάγια (δηλαδή σκάγια που έχουν μεγαλύτερη πρόσμιξη αντιμονίου και δεν αλλοιώνεται κατά την βολή η σφαιρικότητα τους). Πάντα αναφέρομαι σε φυσίγγια που τα επιλεγόμενα υλικά είναι άριστα. Ο όρος «μεγάλες αποστάσεις για να επιτευχθεί υπάρχουν δύο λύσεις. Αλλά ας δούμε και τα αποτελέσματα αυτών των λύσεων.

Σίγουρα εάν θα πάτε στα τρυγόνια με σκάγια Νο 5 θα «κρατήσετε» τρυγόνια σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές που αντίστοιχα θα «κρατούσαν» τα σκάγια Νο8. Όμως τα κενά που θα παρουσίαζαν τα σκάγια Νο 5 σε σχέση με την επιφάνεια του τρυγονιού θα ήταν η αιτία για αδικαιολόγητες αστοχίες.

H δεύτερη λύση είναι η χρησιμοποίηση σκληρών σκαγιών. Τα σκάγια που έχουν μεγαλύτερη σκληρότητα (δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό αντιμονίου) πράγματι μας δίνουν βολές ικανές να φτάσουν το θήραμα σε απόσταση μεγαλύτερη από τα 35 μέτρα όμως, τα περισσότερα θηράματα τραυματίζονται χωρίς τελικά  να πέσουν. Αυτό είναι κάτι που είχε απασχολήσει κάποιους Γάλλους οι οποίοι το 1930 είχαν πειραματιστεί σε κάτι τέτοιο, αναζητώντας τρόπο να βελτιώσουν το βεληνεκές του λειόκανου κυνηγετικού όπλου. Και τότε είχαν παρατηρήσει ότι τα περισσότερα πουλιά και οι λαγοί που χτύπησαν σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 35 μέτρα, τελικά δεν έπεφταν αλλά έφευγαν τραυματισμένα γιατί τα σκάγια δεν έχαναν την σφαιρικότητα τους με αποτέλεσμα να κάνουν διαμπερές τραύματα  και τα θηράματα να πέφτουν πολύ αργότερα με αποτέλεσμα να γίνονται λεία των αρπακτικών χωρίς να μπαίνουν στην τσάντα. Έτσι, επέλεξαν τη μεσαία λύση και επέστρεψαν στα ημίσκληρα σκάγια που έδιναν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην απόσταση των 35 μέτρων.

Το τελευταίο που θα σας αναφέρων είναι και το βασικότερο.

Ο όρος «μεγάλες αποστάσεις» προτρέπει αρκετούς κυνηγούς στο να νομίζουν ότι μπορούν να τουφεκίσουν θηράματα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, με αποτέλεσμα να κάνουν ζημιά στο θήραμα. Το δραστικό βεληνεκές  ενός λειόκανου όπλου Cal 12, 16, 20 είναι τα 35 μέτρα. Αυτό μπορεί να ανέβει στα 40 μέτρα ή ακόμα και στα 45, όμως από εκεί και πέρα γίνεται ζημιά στο θήραμα, αφού σε ποσοστό 1% μπορεί να πάρει ένα σκάγι σε ζωτικό όργανο ή σε σημείο του σώματος του και να πέσει, αλλά κατά 99% θα το τραυματίσουμε άδικα. Εάν θέλετε να «ρίχνετε» σε οριακές αποστάσεις χρησιμοποιείστε το στένωμα «φουλ» στη κάννη του όπλου σας και «κατεβείτε» ένα ή δύο νούμερα σκάγια κάτω από αυτά που ενδείκνυνται για το θήραμα που κυνηγάτε.

You may also like