Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣΤΕΧΝΙΚΑ Το μέτρημα του τσοκ .

Το μέτρημα του τσοκ .

by George Georgiou

Κωνσταντίνος Ούρρη

Πολλές φορές έχω πάει σε οπλοπωλεία κοιτάζοντας μεταχειρισμένα όπλα και, ειδικά στα πιο παλιά όπλα, συναντώ όπλα στα οποία δεν αναγράφεται τσοκ.

Στην ερώτηση “τι τσοκ έχει το όπλο;” αρκετές φορές ο οπλοπώλης θα τοποθετήσει το μπρούτζινο εξάρτημα (πρώτη φωτογραφία) στο στόμιο της κάννης και θα το “μετρήσει” δίνοντας μας την απάντηση.

Εντελώς έξω δεν θα πέσει ίσως, αλλά ούτε και εντελώς μέσα. Το εξάρτημα αυτό μετράει κατά προσέγγιση και είναι βασισμένο – κυρίως – στο bore .729″, το γνωστότερο στους Ευρωπαίους αυλό 18.5.

Από τη στιγμή που μετράμε λοιπόν ένα όπλο με 18.5 αυλούς, η μέτρησή μας θα είναι σωστή. Εάν μετράμε όπλο με διαφορετικούς αυλούς όμως, τότε η ένδειξη μας αλλάζει.

Ως γνωστό, το τσοκ είναι η σύσφιξη (constriction) στο στόμιο της κάννης σε σχέση με τον αυλό (bore). Εάν για παράδειγμα έχουμε αυλό 18.3 και μέτρηση στο στόμιο της κάννης (εκεί όπου διαμορφώνεται το τσοκ) γύρω στο 17.8, τότε έχουμε τσοκ Modified (3***). Με την ίδια μέτρηση (17.😎 σε όπλο όμως με 18.5 αυλό έχουμε Full choke (1*).

Όπως βλέπουμε λοιπόν, η μέτρηση μόνο του στομίου μιας κάννης είναι τουλάχιστον ελλιπής. Υπάρχουν αρκετά εξειδικευμένα όργανα για τέτοιες μετρήσεις, αλλά το πιο απλό για ενα κοινό κάτοχο όπλου είναι το παχύμετρο, και δη το ηλεκτρονικό.

Μετράμε το στόμιο, αφαιρούμε από τον αυλό (πχ αυλός 18.4 με στόμιο κάννης 18.15, άρα 18.4 – 18.15=0.25 σύσφιξη που αντιστοιχεί στο βελτιωμένο κύλινδρο, κοινώς το 4****).

Χάρτες με τις συσφίξεις και τις αντιστοιχίες τους βρίσκουμε εύκολα στο διαδίκτυο.

You may also like