Home ΕΠΙΚΑΙΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ Οι πρώτες εκτιμήσεις για πέρδικες και φραγκολίνες

Οι πρώτες εκτιμήσεις για πέρδικες και φραγκολίνες

by George Georgiou

Οι αυξομειώσεις των πληθυσμών των μικρών θηραμάτων όπως η πέρδικα και η φραγκολίνα συνήθως είναι απρόβλεπτες με τις χρονιές να παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα στους πληθυσμιακούς αριθμούς αυτής της κατηγορίας θηραμάτων. Η περσινή κυνηγετική σαιζόν φαίνεται μέσα από τα στοιχεία του Ταμείου Θήρας να πήγε σχετικά καλά με την μέση συνολική κάρπωση ανά  κυνηγό να φτάνει τα  6,61 περδίκια (αύξηση 19,52% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή), 0,31 φραγκολίνες (αύξηση 34,78% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή)

Η φετινή χρόνια, ένα μήνα πριν την έναρξη του κυνηγίου και πάλι δείχνει ότι τα δύο θηράματα έχουν επηρεαστεί ευνοϊκά κατά την διάρκεια της περιόδου της αναπαραγωγής τους, με αποτέλεσμα αρκετοί βιότοποι και των δύο θηραμάτων να δείχνουν σταθερότητα ενώ υπάρχουν και περιοχές με αύξηση στους άγριους αριθμούς των περδικιών. Ταυτόχρονα στις περισσότερες περιοχές της φραγκολίνας υπάρχουν  καλοί αριθμοί πουλιών, γεγονός που πιστοποιεί σύμφωνα πάντα με τα τελευταία συμπεράσματα των κατοπτεύσεων μας ότι ίσως και φέτος να έχουμε έστω και μικρή αύξηση στην κάρπωση τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τους περδικοκυνηγούς που έχουμε συχνή επαφή μαζί τους, υπάρχουν κάποιες επαρχίες που ξεχωρίζουν σε θηράματα, όπως και κάποιες περιοχές που σημειώνεται αύξηση στους πληθυσμούς των περδικιών.

Έχοντας μεταβεί σε καλές περιοχές για τις ανιχνεύσεις τους, οι συνεργάτες μας καταλήγουν σε ομοφωνία η οποία δεν είναι άλλη ότι τα περδίκια και οι φραγκολίνες έχουν σταθεροποιήσει την δυναμική τους
Στην Λευκωσία συνάντησαν  καλούς αριθμούς από άγρια περδίκια  στα ορεινά της επαρχίας. Όπως μας είπαν  υπήρξαν στιγμές που ξεσήκωσαν αγέλες από άγρια περδίκια που θύμιζαν παλιούς καλούς καιρούς, αλλά και περιπτώσεις που «μπήκαν» σε περιοχές χωρίς να συναντήσουν καθόλου  περδίκια. Στα ημιορεινά της επαρχίας, η κατάστασης είναι οριακά καλή αφού ήρθα σε συνάντηση με κοπές των 10-30 περδικιών όπως και μικρότερες με κάποιες περιοχές να παρουσιάζουν όμως μείωση.  Σε πεδινές περιοχές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκείνες που έγιναν απελευθερώσεις, ενώ η φραγκολίνα παρουσιάζει αύξηση.

Στην Πάφο, τα περδίκια σε κάποιες περιοχές της εντυπωσιάζουν ενώ αύξηση στην επαρχία σημειώνει και η φραγκολίνα.

Στη Λάρνακα με εξαίρεση τις φρεσκοκαμένες της περιοχές στις ημιορεινές περιοχές όπου υπήρξαν σοβαρές θηραματικές ζημιές και όχι μόνο, υπάρχουν περιοχές ορεινές κυρίως  αλλά και χαμηλά στην πεδιάδα όπου οι συνεργάτες είδαν ικανοποιητικούς αριθμούς πουλιών. Όσον αφορά τις φραγκολίνες η Λάρνακα είναι από τις επαρχίες που μπορείς να ψάξεις για φέρμες πάνω σε αυτό το δύσκολο θήραμα. 

Από την Λεμεσό φτάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σταθερότητα των θηραμάτων στις περισσότερες περιοχές. Μάλιστα κάποιες  περιοχές θα προσφέρουν πολλές συγκινήσεις στους περδικοκυνηγούς της επαρχίας.

«ΒΛΕΠΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΥΛΑΔΕΣ ΠΕΡΔΙΚΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΡΑΓΚΟΛΙΝΕΣ»

Αισιοδοξία δίνουν και οι εκτιμήσεις αρκετών γεωργών. Εκείνων των  ανθρώπων δηλαδή που καθημερινά βρίσκονται στους βιότοπους εξαιτίας του επαγγέλματος τους, αλλά και από τις εκτιμήσεις κυνηγών που κάνουν τις κατοπτεύσεις τους ψηλότερα .

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις δικές τους παρατηρήσεις εκείνο που παρατηρούν είναι ότι από την πεδιάδα μέχρι και τις πιο ψηλές κορυφές υπάρχουν περιοχές με καλούς αριθμούς από περδίκια. Ίσως ίδιος με την περσινή χρονιά, όπως εκτιμούν χωρίς ωστόσο να μπορούν να καθορίσουν, αν  τα πουλιά έχουν αυξηθεί, αφού από περιοχή σε περιοχή, όπως μας είπαν η δυναμικότητα των πουλιών διαφέρει.

Γεωργοί  όπως  μας είπαν χαρακτηριστικά, κατά  την διάρκεια της εργασίας τους και ιδιαίτερα   την εποχή του θέρους, έβλεπαν πολλές «πουλάδες», εννοώντας πέρδικες με πολλά μικρά περδίκια να περιφέρονται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ χαμηλότερα σε περιοχές με καλλιέργειες παρατήρησαν αύξηση στις φραγκολίνες .

18 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΡΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΑΡΧΙΑ

Σε  μια άλλη εξέλιξη οι απελευθερώσεις περδικιών αναμένεται να φτάσουν τις 18 χιλιάδες ανά επαρχία με εξαίρεση αυτή της Αμμοχώστου που παρέλαβε 5χιλιάδες περδίκια, ενώ ένας άλλος μικρότερος αριθμός περδικιών 2-3 χιλιάδων ανά επαρχία απελευθερώθηκα από κυνηγετικούς συλλόγους σε περιοχές που επέλεξαν οι ίδιοι.

You may also like