Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣΤΕΧΝΙΚΑ Φυσίγγια μεγάλων ταχυτήτων

Φυσίγγια μεγάλων ταχυτήτων

by George Georgiou
Closeup of a smoking traditional skeet shooting shotgun after shots fired

Ο όρος φυσίγγι μεγάλων ταχυτήτων ακούεται αρκετά συχνά και τα τελευταία χρόνια έγινε μάλιστα της μόδας. Τι σημαίνει όμως φυσίγγι «μεγάλων ταχυτήτων», ακόμα είναι ακαθόριστο. Η ταχύτητα (δηλαδή το γρήγορο ή το αργό) βγαίνει ως εξής: Η δέσμη των σκαγιών ενός φυσιγγίου που βγαίνει από την κάννη, εάν μετρηθεί στο1, στα 10 ή στα 50 μέτρα από το στόμιο της κάννης μας δίνει μια τιμή, ένα νούμερο που καθορίζει την ταχύτητα των σκαγιών ανά δευτερόλεπτο. Έτσι ένα πολύ γρήγορο φυσίγγι μπορεί να μας δώσει στο ένα μέτρο από την κάννη (V1)π.χ 420 m/sec – 425 m/sec  ή εάν τα σκάγια είναι ατσάλινα ακόμη και 430 m/sec. Mia αργή τουφεκιά αντίστροφα μπορεί να μας δώσει στο ένα μέτρο από την κάννη ταχύτητα (V1=360m/sec).

Στην ουσία η διαφορά είναι αμελητέα γιατί εάν κάνετε την μαθηματική πράξη θα διαπιστώσετε ότι στα 20 μέτρα η διαφορά προσκόπευσης είναι 5cm, απόσταση που καλύπτεται από το άνοιγμα των σκαγιών. Τα σκάγια καθώς βγαίνουν από την κάννη σταδιακά αρχίζουν να ανοίγουν δημιουργώντας μια δέσμη που στα 35 μέτρα κυμαίνεται ανάλογα με το στένωμα του όπλου. Εάν λοιπόν χρησιμοποιήσουμε ένα στένωμα φουλ στα 35 μέτρα θα πάρουμε ένα κύκλο σκαγιών διαμέτρου περίπου 70cm. Τα σκάγια όμως δεν δημιουργούν μόνο άνοιγμα κατά το ταξίδι τους προς το στόχο και δεν ταξιδεύουν κατά τον τρόπο που βλέπουμε στο χαρτί.

Στα 35 μέτρα τα σκάγια δημιουργούν και κώνο άτρακτο με αποτέλεσμα στα 35 μέτρα, το 5% από το σύνολο των σκαγιών να φτάνουν πρώτα στον στόχο, ακολουθεί αμέσως μετά η κεντρική ομάδα των σκαγιών που αποτελεί το 25% από το σύνολο των σκαγιών. Το σύνολο αυτό, δηλαδή το 30% από το σύνολο των σκαγιών αποτελούν το κύριο «φονικό» τμήμα. Όταν η πρώτη ομάδα θα βρίσκεται στα 35 μέτρα, τα υπόλοιπα σκάγια θα βρίσκονται στα 25 μέτρα, 27,30,32 μέτρα (τα νούμερα είναι υποθετικά). Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε  εάν τουφεκίσετε ένα στόχο που κινείται , θα διαπιστώσετε ότι η τουφεκιά έχει σχήμα αυγού. (Βέβαια το μήκος της ατράκτου καθορίζεται και από άλλους παράγοντες όπως την διάμετρο του κοίλου της κάννης – όσο ανοικτότεροι τόσο κοντύτερος κώνος κ.λπ).

Δεν αναφέρομαι εκτενώς σε αυτό το σημείο γιατί είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ένα. Πρέπει το φυσίγγιο να ανταποκρίνεται στον τρόπο που εμείς έχουμε μάθει να εκτιμούμε την προσκόπευση.  Πολλοί συστήνουν διάφορες μάρκες φυσιγγίων στους συνάδελφους κυνηγούς χωρίς όμως εκείνοι να μπορούν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με αυτούς που τα προτείνουν . Τι γίνεται όμως σ’ αυτή την περίπτωση. Το φυσίγγιο έπαψε να είναι καλό ή ο τρόπος που εκτιμά την προσκόπευση ο συνάδελφος τους είναι διαφορετικός.

You may also like