Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣΤΕΧΝΙΚΑ Τα πολυτσόκ στην…..πρώτη γραμμή.

Τα πολυτσόκ στην…..πρώτη γραμμή.

by George Georgiou

Τα περισσότερα σύγχρονα όπλα που διατίθενται στην αγορά  είναι με κάννες που μπορούν να δεχτούν  εναλλακτικά στενώματα, εσωτερικά ή εξωτερικά, αφού αυτή η τεχνική δίνει περισσότερες επιλογές στον κυνηγό – σκοπευτή. Παρόλα αυτά, οι σταθερές συσφίγξεις στις κάννες του όπλου θεωρείται από μια μερίδα κυνηγών ως η πιο αποτελεσματική λύση για το κυνήγι.

Εδώ και δεκάδες χρόνια ο ανταγωνισμός των κατασκευαστών είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή των στενωμάτων σχεδόν σε όλα τα όπλα, από τα φθηνότερα μέχρι και τα ακριβότερα, χωρίς ωστόσο να απαντηθεί στην ολότητα του το ερώτημα ως προς την αποτελεσματικότητα των σταθερών ή εναλλασσόμενων τσοκ.

Ο κυνηγός έχει άμεσα το προτέρημα των δύο καννών και της επιλογής ανάμεσα σε δύο συσφίγξεις και αυτό αφορά τόσο τα όπλα με σταθερά τσοκ όσο και αυτά με εναλλασσόμενα τσοκ. Ο κυνηγός που έχει ένα  όπλο και καλείται να κάνει όλα του τα κυνήγια με αυτό, το ιδανικότερο που θα μπορούσε να διαλέξει, αν πρόκειται για σταθερές συσφίγξεις, θα ήταν ένα όπλο με 4-2*. Άλλωστε αυτό θεωρείται το πιο αποτελεσματικό για όλα τα κυνήγια, αφού καλύπτει κοντινές και μακρινές τουφεκιές (άλλωστε στην αγορά τα περισσότερα όπλα με σταθερό τσοκ είναι με 4-2* ή με 3-1*), εκτός από κάποιες εξαιρέσεις ειδικής παραγγελίας, ενώ τα πράγματα απλοποιούνται για τον κυνηγό που επιλέγει να κάνει τα κυνήγια του με όπλο που φέρει εναλλασσόμενα τσοκ.   

Για τα όπλα που διαθέτουν εναλλακτικά τσοκ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Ο κυνηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορους συνδυασμούς συσφίγξεων, αναλόγως με το κυνήγι που επιδίδεται. Ταυτόχρονα, από την αγορά διαπιστώνεται ότι τα όπλα με σταθερά τσοκ χάνουν ευκολότερα από την αξία τους, αφού σήμερα στην πλειοψηφία τους οι κυνηγοί επιλέγουν την λύση των πολυτσόκ όπλων για το κυνήγι, εξαιτίας των πολλών επιλογών που έχουν. 

Τόσο στους διάφορους τύπους σταθερών στενωμάτων όσο και σε αυτούς των εναλλασσόμενων υπάρχουν «ειδικές» κατηγορίες, όπως γι’ αυτά που προορίζονται για την σκόπευση. Αν μπούμε όμως στην διαδικασία σύγκρισης, θα βρούμε σταθερά τσοκαρίσματα που αποδίδουν καλύτερα αποτελέσματα από τα εναλλασσόμενα, αλλά θα βρούμε και το αντίθετο και αυτό εξαρτάται καθαρά από την ποιότητα και την κατασκευαστική αξία του όπλου.

Για την αποτελεσματικότητα μεταξύ σταθερών και εναλλασσόμενων τσοκ έχουν ακουστεί και θα ακουστούν πολλά, αλλά ο κυνηγός (αφού σε αυτόν αναφερόμαστε) δεν έχει την δυνατότητα να κάνει όλες τις μετρήσεις που πρέπει για να διαπιστώσει αν τα σταθερά τσοκαρίσματα σε σχέση με τα εναλλασσόμενα προσφέρουν κάτι το καλύτερο, ίδιο ή χειρότερο στην μεταξύ τους σύγκριση.

Αναφέροντας σε γενικές γραμμές τα προτερήματα και τα ελαττώματα των δύο διαφορετικών εφαρμογών (σταθερά – εναλλασσόμενα) ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

  1. Τα όπλα που διαθέτουν εναλλακτικά στενώματα μας δίνουν τη δυνατότητα της επιλογής τσοκαρίσματος ανάλογα με το κυνήγι που θέλουμε να κάνουμε.
  2. Τα όπλα με σταθερά τσοκαρίσματα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση, σε αντίθεση με τα εναλλακτικά τσοκάκια που χρειάζονται λεπτομερή καθαρισμό και τακτική συντήρηση.
  3. Με τα εναλλακτικά τσοκ, ο κάτοχος τους σε περίπτωση που είναι άπειρος μπορεί να πέσει στο δίλημμα του τι να επιλέξει και να είναι συνέχεια με το τσοκόκλειδο στο χέρι προκειμένου σε κάθε αποτυχημένη του βολή να αλλάξει τσοκ.
  4. Τα όπλα με εναλλακτικά τσοκ έχουν καλύτερη αξία μεταπώλησης επειδή απευθύνονται σε μεγαλύτερη μερίδα αγοραστών.
  5. Το όπλο με σταθερό τσοκάρισμα (την στιγμή που το τσοκάρισμα διαφέρει από την μια στην άλλη κάννη) μπορεί να δώσει ένα συνδυασμό που να καλύπτει ευρύ φάσμα των κυνηγίων που επιδίδεται ο κάτοχος του.

You may also like