Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣΤΕΧΝΙΚΑ Υπάρχει φυσίγγι για όλους τους καιρούς και όλα τα θηράματα

Υπάρχει φυσίγγι για όλους τους καιρούς και όλα τα θηράματα

by George Georgiou

 

Στο άρθρο αυτό θα δούμε μερικές από τις δυνατότητες ενός φυσιγγίου και ορισμένα κριτήρια επιλογής ενός φυσιγγίου και αν ισχύει ο όρος φυσίγγιο για όλους τους καιρούς και για όλα τα θηράματα. Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατό λιγότερους τεχνικούς όρους και η αναφορά μας θα είναι το πρακτικό αποτέλεσμα του φυσιγγίου, δηλαδή στην πρακτική συμπεριφορά του φυσιγγίου γενικά στο κυνήγι

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Εάν υπήρχε τέτοιο φυσίγγιο δεν θα ήταν αναγκαία η ύπαρξη διαφορετικών τύπων φυσιγγίων και πολλών εταιρειών που κατασκευάζουν φυσίγγια. Όλοι θα ρίχναμε ένα φυσίγγιο και τα προβλήματα μας θα ήταν πολύ λιγότερα και δεν θα χρειαζόταν ούτε να ψάχνουμε ούτε να προβληματιζόμαστε. Συνήθως οι πυρίτιδες παρουσιάζουν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά και αυτό τις κάνει να διαφοροποιούνται. Θα έχετε ακούσει για ορισμένες πυρίτιδες που για κάποιους λόγους (υπάρχει εξήγηση) αποδίδουν καλύτερα στην υγρασία ή στην ξηρασία που τελικά οι κυνηγοί το ερμηνεύουν ως συμπεριφορά – γενικά και αόριστα- του φυσιγγίου λέγοντας «αυτό το φυσίγγιο τραβάει καλά στο νότο».

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ

Δυστυχώς η επιλογή απαιτεί εμπειρικά και αρκετές δοκιμές που γίνονται στον κυνηγότοπο, βλέποντας τα άμεσα αποτελέσματα. Εάν συμβιβάζεστε στη μέση λύση του να χρησιμοποιείται ένα φυσίγγιο για όλα σας τα κυνήγια και σε θερμοκρασίες από +35 0C μέχρι – 20C τότε κάτι δεν πάει καλά. Γιατί εάν πάρετε τα φυσίγγια που ρίχνετε στα τρυγόνια π.χ. το Νο8, 32 γραμμάρια και πάτε για κυνήγι υδρόβιων χαμηλώνοντας το νούμερο σκαγιών π.χ. Νο4, 32γρ. το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κατατρομάξετε τις πάπιες.

Οι κυνηγοί που κάνουν διαφορετικά είδη κυνηγίου στην διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, θα πρέπει να επιλέγουν για κάθε είδος κυνηγίου και το ανάλογο φυσίγγιο.

Για τους κυνηγούς που ασχολούνται μόνο με ένα είδος κυνηγίου τα πράγματα είναι ευκολότερα αλλά δεν παύει να  ισχύει η ανάγκη επιλογής φυσιγγίου ανάλογα με τον καιρό.

Υπάρχουν αρκετά φυσίγγια στην αγορά. Κυπριακά και εισαγόμενα που η ποιότητα τους έχει αποδειχθεί στους κυνηγότοπους. Μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ακριβώς εσείς ζητάτε και σας δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα χωρίς να αρκείστε σε υποδείξεις φίλων ή γνωστών, ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν έχουν πολλές γνώσεις γύρω από τα όλα ή τα φυσίγγια. Μην κρίνετε ένα φυσίγγιο από τις επιτυχίες του διπλανού σας μόνο. Εάν ήταν έτσι, και τόσο απλά τα πράγματα, τότε όποιος είχε επιτυχίες στο κυνήγι θα πηγαίναμε να αγοράζαμε το όπλο και τα φυσίγγια που χρησιμοποιεί και έτσι θα λύναμε τα προβλήματα μας.

Δεν είναι όμως έτσι. Για να ταιριάξουμε με το όπλο μας χρειαζόμαστε αρκετές δοκιμές, το ίδιο ισχύει και για το φυσίγγιο. Για να βρούμε ποιο φυσίγγιο είναι καλό για το όπλο και το δικό μας κυνήγι και για τις περιοχές που εμείς κυνηγούμε, χρειάζονται δοκιμές. Άλλωστε πόσες φορές ένα φυσίγγιο ήταν αποτελεσματικό σε κάποιο υψόμετρο και αλλού σαν να έριχνες πίτουρα ή την μια μέρα είναι ελαφρύ και την άλλη «κλωτσά».

Μην παροτρύνεστε ή μην εντυπωσιάζεστε από τα λεγόμενα των άλλων. Να θυμάστε για να είναι αποτελεσματικό ένα φυσίγγιο θα πρέπει εσείς να έχετε πιστέψει στις δυνατότητες του. Αυτοί που σήμερα έχουν επιτυχίες προφανώς να πέρασαν από το στάδιο των δοκιμών, να έριξαν πολλά φυσίγγια μέχρι να βρουν αυτά που ταιριάζουν στο όπλο τους, στα κυνήγια που κάνουν, αλλά και στις περιοχές που κυνηγούν.

Για να έχετε άποψη για το τι σας κάνει ή δεν σας ταιριάζει θα πρέπει από μόνοι σας να το ερευνήσετε, ώστε να βρείτε το φυσίγγι της πέρδικας, του λαγού, της τσίχλας, ή της φάσας.

You may also like