Home ΚΥΝΗΓΙΓΕΝΙΚΑ ΛΑΡΝΑΚΑ: Καλή στα φτερωτά θηράματα, με σκαμπανεβάσματα οι λαγοί

ΛΑΡΝΑΚΑ: Καλή στα φτερωτά θηράματα, με σκαμπανεβάσματα οι λαγοί

by George Georgiou

Περιοχές που ανοίγουν και κλείνουν.

Μπορεί να  προβληματίζουν οι αναγνωρίσεις στις ορεινές περιοχές της επαρχίας όμως η καλή δουλειά των συλλόγων και της ίδιας της επαρχιακής φαίνεται να έχει αποδώσει σύμφωνα με τους αριθμούς των θηραμάτων που έχουν οι κυνηγότοποι της. Ιδιαίτερα για τα φτερωτά της θηράματα γίνεται ξεχωριστή μνεία.

Η έρευνα της θηροφυλακής που αφορά την περσινή περίοδο έχει καταγράψει αύξηση στην κάρπωση του λαγού, όμως οι κυνηγοί κρατούν μικρό καλάθι για το τι θα συναντήσουν στις εξορμήσεις τους, αφού στις αναγνωρίσεις τους διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στους αριθμούς των λαγών. Αντιθέτως παρατηρούν, σκαμπανεβάσματα του τριχωτού θηράματος, γεγονός που ερμηνεύεται ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το θήραμα θα μπορέσει να πάρει τα πάνω του.

Οι λαγοί στην επαρχία σύμφωνα με τις ενδείξεις που βγαίνουν από τις πληροφορίες που μας δίνουν τόσο οι παρατηρητές μας από τις δικές τους κατοπτεύσεις, αλλά και πολλοί φίλοι λαγοκυνηγοί που εξορμούν για χρόνια στα λαγοτόπια της, φέτος είναι λιγότεροι και η μείωσης τους ποικίλει  ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο που τους ψάχνεις.

Για κάποιες πεδινές περιοχές της Λάρνακας γίνεται λόγος για αύξηση του τριχωτού μας θηράματος, μάλιστα δείχνουν να είναι καλύτερες από πολλές ορεινές περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Όπως εκτιμάται οι λαγοί στην ορεινή Λάρνακας είναι μειωμένοι και σύμφωνα με παράγοντες της επαρχίας αυτό δεν έχει καμία σχέση με της πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά έχουν επηρεαστεί από άλλους παράγοντες που έφεραν την μείωση του θηράματος.

Στην επαρχία τους τελευταίους μήνες έγιναν και απελευθερώσεις λαγών από τα υφιστάμενα ιδιωτικά εκτροφεία, σε διάφορες περιοχές που επέλεγαν οι ιδιώτες εκτροφείς, δικαίωμα που τους δίνουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με το Ταμείο Θήρας, ενώ ένας μικρός αριθμός λαγών απελευθερώθηκε και στις καμένες περιοχές της επαρχίας, χωρίς ωστόσο ο αριθμός των λαγών που απελευθερώθηκαν να είναι ικανός να ανατρέψει την άσχημη εικόνα που παρουσιάζουν  οι κυνηγότοποι.

Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει και με την κατάσταση των περδικιών, αφού όπου και να πας αυτή την περίοδο είναι εμφανές ότι υπάρχουν αρκετά περδίκια με τις φραγκολίνες για άλλη μια χρονιά να βρίσκονται σε ανάκαμψη.

Αυτό που συμβαίνει με τα περδίκια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις 18χιλιάδες περδίκια που απελευθέρωσαν οι θηροφύλακες, αλλά και στους αριθμούς των περδικιών που απελευθερώθηκε από τα εκτροφεία που διατηρούν οι άξιοι επαίνων κυνηγετικοί σύλλογοι της επαρχίας. Μάλιστα σε κάποια σημεία έγιναν ακόμη και διπλές απελευθερώσεις περδικιών.

(Οι αρμόδιοι της επαρχίας έχουν ανοίξει και κλείσει διάφορες περιοχές οι οποίες αποτυπώνονται στον χάρτη που δημοσιεύουμε).

You may also like