Home ΚΥΝΗΓΙΓΕΝΙΚΑ ΠΑΦΟΣ: Χάνει από την δυναμική της

ΠΑΦΟΣ: Χάνει από την δυναμική της

by George Georgiou
Περιοχές που ανοίγουν και κλείνουν.

Αν και χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν οι κυνηγοί που επιλέγουν τα κυνηγοτόπια της  Πάφου για να κάμουν τις εξορμήσεις τους, αν και ακόμα στην άλλοτε πλούσια περιοχή σε λαγούς του Ακάμα, ( μόλις το 8% γενικά των κυνηγών την επισκέφτηκαν πέρσι για να κυνηγήσουν σε αυτή λαγούς-πέρδικες-τσίχλες- φάσσες)  εντούτοις δεν βρίσκεις περισσότερους λαγούς. Με κύριο χαρακτηριστικό της τα σκαμπανεβάσματα του πληθυσμού του τριχωτού θηράματος την ώρα που οι πέρδικες και οι φραγκολίνες αυξάνονται,  δηλώνει πανέτοιμη να υποδεχτεί τους κυνηγούς την 31 οκτωβριου.

Πολλοί λαγοκυνηγοί, σύμφωνα με τους παρατηρητές μας, την έχουν επισκεφτεί τους τελευταίους δύο μήνες κάνοντας τις κατοπτεύσεις τους για να είναι σίγουροι βλέποντας οι ίδιοι αν υπάρχουν ή όχι λαγοί για να τους κυνηγήσουν. Δικοί μας άνθρωποι, κυνηγοί του λαγού και των φτερωτών θηραμάτων, χρησιμοποιώντας την πείρα τους από τα πολλά χρόνια που εξορμούν στην Πάφο για κυνήγι, σημειώνουν ότι η θηραματική κατάσταση στην επαρχία δεν διαφέρει και πολύ από ότι πέρσι τονίζοντας όμως ιδιαίτερα για ότι αφορά το τριχωτό θήραμα, ότι σε κάποιες περιοχές άρχισε να χάνει από τη δυναμική του, γεγονός που πρέπει να αρχίσει επιτέλους να ανησυχεί τους αρμοδίους.

ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΦΡΑΓΚΟΛΙΝΕΣ

Αν και οι περισσότεροι κυνηγοί επισκέπτες της Πάφου αφορούν λαγοκυνηγούς, εντούτοις οι λάτρεις των φτερωτών θηραμάτων πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση από τα πολλά περδίκια και τους πολύ καλούς αριθμούς της φραγκολίνας που συναντάς στους πλούσιους βιότοπους της επαρχίας.
Τα άγρια περδίκια, παρουσιάζουν όπως και πέρσι αύξηση στους πλείστους βιότοπους της, ενώ οι απελευθερώσεις των περδικιών που συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα (18χιλ.), δίνουν ξεχωριστή νότα σε κάποιους βιότοπους της. Οι φραγκολίνες από την άλλη δείχνουν να έχουν και πάλι τάση αύξησης και αυτό οφείλεται κυρίως σε μεγάλο βαθμό στην μείωση της λαθροθηρία της, αλλά και επειδή έχουν  μειωθεί σημαντικά οι «κυνηγοί» της από άλλες επαρχίες, όπου με τα φερμαρόσκυλα τους την έψαχναν σε όλες τους τις εξορμήσεις, αφού για χρόνια μόνο στους βιότοπους της Πάφου τις συναντούσες, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια που τις βρίσκεις παντού.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΣΣΕΣ

Κάθε άλλο από ασυγκίνητους δείχνουν να έχουν αφήσει τους φασάρηδες οι πολλές κοπές από τα πουλιά που τις τελευταίες μέρες μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή στα σύνορα με το Δάσος. Ήδη, κυνηγοί της φάσσας από άλλες πόλεις έχουν κάμει αρκετές κατοπτεύσεις και παρακολουθούν τα πουλιά συνεχώς.

Από αυτά που μας έχουν πει γνωστές παρέες που εξορμούν αποκλειστικά για φάσσες τα πουλιά χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, ενώ κρατούμε την αποκάλυψη τους για το κυνήγι της ότι φέτος αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα.

(Δίπλα σας παρουσιάζουμε χαρακτηριστικό χάρτη με τις περιοχές που άνοιξαν φέτος για κυνήγι στη Πάφο, ως επίσης εκείνες που έχουν απαγορευτεί , αλλά και αυτές που έχουν τροποποιηθεί)

You may also like