Home ΚΥΝΗΓΙΓΕΝΙΚΑ Οι λαγοί της έναρξης

Οι λαγοί της έναρξης

by George Georgiou

Το κυνήγι του λαγού αρχίζει σε λίγες ημέρες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εξαιτίας κυρίως της σημαντικής μείωσης που έχουν υποστεί οι αριθμοί του. Τις πρώτες εξορμήσεις συνήθως γίνονται και τα καλύτερα λαγοκυνήγια και αυτό έχει να κάμει περισσότερο από το γεγονός ότι οι λαγοί την εποχή αυτή είναι ανυποψίαστοι άσχετα αν προηγήθηκα πολλές αναγνωριστικές εξορμήσεις. Από τις έρευνες που υπάρχουν την μεγαλύτερη κάρπωση σε λαγούς την έχουμε κατά την διάρκεια της πρώτης εξόρμησης,  ενώ στις πρώτες εξορμήσεις θηρεύονται όλων των ειδών οι λαγοί (σε μέγεθος και ηλικία).

Συνήθως οι πρώτες εξορμήσεις γίνονται κάτω από ανησυχίες και  ιδιαιτερότητες  που έχουν να κάμουν κυρίως με την περιοχή που θα εξορμήσουμε άσχετα αν την νεκρή κυνηγετική περίοδο κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών και τις αναγνωριστικές μας εξορμήσεις έχουμε στοχεύσει κάποια καλά σημεία όπου τα λαγόσκυλα μας ξεφώλιασαν λαγούς. Η επιλογή της τοποθεσίας που θα κάνουμε την πρώτη μας εξόρμηση μας κάνει ανήσυχους λες και δεν βγήκαμε ποτέ στο βουνό. Παρά τις δυσκολίες όμως οι καλοί λαγοκυνηγοί γνωρίζουν που θα εξορμήσουν για να θηρεύσουν τους πρώτους τους λαγούς.

Πέρα από το γεγονός ότι οι λαγοί είναι εμφανώς  λιγότεροι οι ψηλές θερμοκρασίες αποτελούν ένα ακόμα σοβαρό εμπόδιο για τα λαγόσκυλα που πρέπει να κάμουν υπερπροσπάθεια για να έρθουν σε επαφή με το τριχωτό μας θήραμα, αν κάποιος μάλιστα αναλογιστεί ότι η σκόνη από το στεγνό έδαφος κάνει τα σκυλιά μας οσφρητικά ανίκανα να ακολουθήσουν για ώρες τα ίχνη των λαγών αντιλαμβάνεστε πόσο πιο δύσκολες θα είναι οι εξορμήσεις μας.

Όσους λαγούς και να έχουμε δει στις αναγνωρίσεις μας την ημέρα της έναρξης πρέπει να επιλέξουμε μία περιοχή που την  γνωρίζουμε πολύ καλά. Οι καλοί λαγοκυνηγοί επιλέγουν γνωστές τους περιοχές που τις έχουν κυνηγήσει αρκετές φορές και δύσκολα θα πειστούν να τις αλλάξουν. Για το λαγοκυνηγό δεν υπάρχει χειρότερη περίπτωση να κάνει τα πρώτα λαγοκυνήγια  σε άγνωστες περιοχές, αφού όσον καλά και να είναι τα λαγόσκυλα του οι πιθανότητες να αποτύχει παρά να θηρεύσει κάποιο λαγό πάντα θα είναι περισσότερες.

Συνήθως τις πρώτες εξορμήσεις δεν είμαστε μόνοι μας και δεν είναι έκπληξη αν βρούμε και άλλους λαγοκυνηγούς να κυνηγούν στην ίδια περιοχή με μας. Πρόκειται συνήθως για κυνηγούς που για τους δικούς τους λόγους που δεν διαφέρουν από τους δικούς μας την έχουν επιλέξει  να την κυνηγήσουν. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχουμε εναλλακτική λύση ως προς τα πού θα κινηθούμε ιδιαίτερα αν μπροστά μας ήδη υπάρχει άλλη παγανιά, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να κατευθύνουμε τα σκυλιά μας σε άλλο σημείο της περιοχής που προηγουμένως έχουμε ξετρυπώσει κάποιο λαγό.

Εύκολα στις εξορμήσεις μας μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον τόπακα λαγοκυνηγό από τον «χαμένο» σε μια άγνωστη του περιοχή λαγοκυνηγό. Ο γνώστης του λαγότοπου που το έχει κυνηγήσει πολλές φορές ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά τις συνήθειες των λαγών της περιοχής, είναι διαδρομές που τις έχει κάμει αρκετές φορές και γνωρίζει από πού περνά ο κάθε λαγός και εύκολα μπορεί να τον θηρεύσει. Γι’ αυτό τον βλέπουμε να κινείται με άλλο αέρα, με άνεση και συνήθως δεν ενοχλείται από την παρουσία άλλων κυνηγών.

Περιμένει να διαπιστώσει προς τα πού κατευθύνονται οι άλλοι κυνηγοί και ανάλογα αλλάζει κατεύθυνση . Απ’ εκεί και πέρα αναλαμβάνουν τα σκυλιά, να ξετρυπώσουν το λαγό ή τους λαγούς που βρίσκονται κοντά.

Η πρώτη μέρα στο κυνήγι όλων των θηραμάτων είναι ιδιαίτερη. Όλοι οι κυνηγοί περιμένουν πως και πως αυτή την γιορτή, γι’ αυτό όπου και να πάμε βλέπουμε παντού κυνηγούς, Μετά τις πρώτες εξορμήσεις οι κυνηγοί αρχίζουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους, οι λαγοί λιγοστεύουν και αυτό λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία τους, γεγονός που κάνει κάποιους ακόμα και να σταματήσουν το κυνήγι.

Βέβαια για κάποιους άλλους λαγοκυνηγούς το πάθος τους για το λαγοκυνήγι είναι τόσο πολύ μεγάλο και αυτό τους κάνει να μην χάνουν κυνήγι καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου απολαμβάνοντας κάθε εξόρμηση με τα σκυλιά τους. Αυτή η κατηγορία λαγοκυνηγών γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν καλές και κακές εξορμήσεις όμως πάντα θα τους βρούμε στο βουνό ψάχνοντας τους δύσκολους λαγούς.

Συνήθως αυτοί οι λαγοκυνηγοί έχουν και τα καλύτερα λαγόσκυλα,  έμπειρα και σκληροτράχηλα σκυλιά που ξέρουν να αντεπεξέλθουν κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Κυνηγούν συνήθως εξ ίσου καλά κάτω από τον ήλιο και την ξηρασία αλλά και όταν ο καιρός αλλάξει και ο χειμώνας μπει για τα καλά.

Τις πρώτες κυνηγετικές εξορμήσεις ο καιρός είναι πολύ καθοριστικός για το λαγοκυνήγι. Επικρατεί γενικά ακόμη θερμός και ξηρός καιρός. Η ξηρασία κυριαρχεί  γι αυτό και τις πρώτες μέρες της έναρξης οι λαγοί, συνήθως “προβουρού” μπροστά από τα σκυλιά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι λαγοί να θηρεύονται όταν τα σκυλιά τους διώκουν, (πολλές φορές από κυνηγούς που βρίσκονται στην περιοχή),  παρά λαγοί που ξετρύπωσαν από την κούτση τα σκυλιά. Πρέπει να βρέξει αρκετά ώστε οι λαγοί να ψάξουν να βρουν ασφάλεια στη κούτση τους και να μην “προβουρούν” μπροστά από τα λαγόσκυλα, γι’ αυτό  πρέπει τις πρώτες εξόδους να τις κάνουμε ανάλογα με τον καιρό.

Την πρώτη εξόρμηση οι λαγοί επειδή είναι ανυποψίαστοι αφού προηγήθηκε μια μεγάλη νεκρή κυνηγετική περίοδος δεν απομακρύνονται πολύ από τις κούτσες τους. Διανύουν μικρές αποστάσεις γι’ αυτό η μαλαί που αφήνουν είναι φρέσκια και αυτό ευνοεί τα λαγόσκυλα που τον τους ψάχνουν και δεν χρειάζονται πολύ ώρα για να ξεφωλιάσουν το λαγό που βρίσκεται κρυμμένος. 

Αυτά είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια των πρώτων εξορμήσεων, απ’ εκεί και πέρα όσον προσπερνούμε τις πρώτες εξορμήσεις τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται πιο δύσκολα γιατί οι λαγοί λιγοστεύουν. Όσον όμως η κυνηγετική περίοδος προχωρεί έχουμε και τα πιο εντυπωσιακά ξετρυπώματα. Οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να γίνονται ιδανικές με επακόλουθο να έχουμε καλές εδαφικές συνθήκες για λαγοκυνήγι. Με τις βροχές η γη γίνεται πράσινη και το χόρτο διαδέχεται την ξηρασία, οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές και οι λαγοί βγαίνουν πλέον από  τα πολύ πυκνά σημεία που επέλεξαν προηγουμένως για να γλυτώσουν από τους διώκτες τους.

Προς το τέλος της κυνηγετικής περιόδου, ξεχωρίζουν μόνο τα καλά λαγόσκυλα. Οι λαγοί που έχουν μείνει εκείνη την περίοδο είναι μεγάλοι και έμπειροι, διανύουν μεγάλες αποστάσεις και χρησιμοποιούν αρκετές κούτσες κατά την διάρκεια των μετακινήσεων τους. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που χρησιμοποιούν για να γλυτώσουν. Παρόλα αυτά τα φρέσκα ίχνη που αφήνουν αλλά και οι ευνοϊκές  καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον Δεκέμβρη ευκολύνουν τα λαγόσκυλα με αποτέλεσμα να έχουμε εντυπωσιακά ξετρυπώματα αλλά και δίωξη που κρατά αρκετή ώρα.

You may also like