Home ΚΥΝΗΓΙΓΕΝΙΚΑ Στο 18% η κάρπωση των λαγών την πρώτη εξόρμηση

Στο 18% η κάρπωση των λαγών την πρώτη εξόρμηση

by George Georgiou

Κατά την διάρκεια της πρώτης εξόρμησης θηρεύονται οι περισσότεροι λαγοί και περδίκια  σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Ταμείου Θήρας ενώ τις τελευταίες πέντε εξορμήσεις το σύνολο κάρπωσης είναι σχετικά πολύ πιο κάτω και για τα δύο θηράματα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία την πρώτη εξόρμηση το 2020 βγήκαν για κυνήγι 37000 περίπου κυνηγοί, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε κυνηγετικών εξορμήσεων, έστω και μία εξόρμηση κυνήγησαν το 71,08% των κυνηγών δηλαδή 25. 900. Όσον αφορά την κάρπωση των λαγών από το σύνολο της κάρπωσης την πρώτη εξόρμηση θηρεύτηκε το 18%, ενώ στα περδίκια θηρεύτηκε το 19%.

Αυτό που  συμβαίνει συγκρίνοντας την πρώτη με τις τελευταίες πέντε εξορμήσεις είναι ότι την πρώτη εξόρμηση βγαίνουν για κυνήγι σαφώς περισσότεροι κυνηγοί παρά τις υπόλοιπες εξορμήσεις ενώ υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός θηραμάτων.

Οι αριθμοί των λαγών σαφώς και είναι περισσότεροι από τις υπόλοιπες εξορμήσεις, είναι ανυποψίαστοι και κατά την διάρκεια των μετακινήσεων τους μπορεί ο οποιοσδήποτε κυνηγός να τον καρπωθεί σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εξορμήσεις όπου οι κυνηγοί περιορίζουν τις εξορμήσεις τους, το θήραμα λιγοστεύει και ακόμα και τα καλά λαγόσκυλα δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή μαζί του.

Όσον αφορά τα περδίκια δεδομένου ότι οι άγριοι πληθυσμοί έχουν μειωθεί, οι περισσότεροι κυνηγοί ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν σκύλο περιορίζουν την πρώτη τους εξόρμηση κοντά σε σημεία που απελευθερώθηκαν πουλιά ή σε γνωστά τους στάματα. Από την άλλη οι παγανιές (για λαγό και περδίκια) ξεσηκώνουν τα πουλιά με αποτέλεσμα αυτά να μετακινούνται σε πολλά και διάφορα σημεία με αποτέλεσμα η κάρπωσης των πουλιών να είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες εξορμήσεις που λιγοστεύουν και τα περδίκια και οι κυνηγοί και οι παγανιές.

Σύμφωνα τώρα με την έρευνα όπως δείχνουν και οι σχετικοί πίνακες, την πρώτη εξόρμηση θηρεύτηκε το 18% του συνόλου των λαγών, τις πέντε τελευταίες το 21% ενώ τις υπόλοιπες το 61% των λαγών.

Όσον αφορά τα περδίκια τα πράγματα τις τελευταίες εξορμήσεις γίνονται ακόμα πιο δύσκολα και τα πουλιά πολύ ακριβοθώρητα. Συγκεκριμένα την πρώτη εξόρμηση οι κυνηγοί καρπώθηκαν το 19% του συνόλου, τις τελευταίες πέντε εξορμήσεις βλέπουμε την κάρπωση σχεδόν να πατώνει 13%, ενώ τις υπόλοιπες εξορμήσεις θηρεύτηκε το 68% της συνολικής κάρπωσης των περδικιών.

You may also like