Home ΚΥΝΗΓΙΓΕΝΙΚΑ Λευκωσία: Πάτησαν φρένο οι λαγοί

Λευκωσία: Πάτησαν φρένο οι λαγοί

by George Georgiou
περιοχές που ανοίγουν και κλείνουν.

Παρόλο που κάποιοι κυνηγετικοί παράγοντες προσπαθούν να καθησυχάσουν τους κυνηγούς μεταφέροντας τους, ότι η μείωση των λαγών δεν θα είναι μεγάλη, δυστυχώς οι βιότοποι της επαρχίας άλλα καταγράφουν.

Φέτος στους πλείστους βιότοπους της επαρχίας, οι λαγοί είναι λιγότεροι από πέρσι και είναι ελάχιστα τα λαγοτόπια που παρουσιάζουν σοβαρό ενδιαφέρον με τους πληθυσμού τους.

Δυστυχώς κάποιοι παράγοντες που επιδρούν εδώ και χρόνια αρνητικά πάνω στο τριχωτό θήραμα, δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη και αυτό καθιστά αδύνατο από μόνο του το τριχωτό θήραμα να δει χαΐρι. Κάποιοι άλλοι πάλι, από τους λόγους της μείωσης του λαγού δείχνουν πλέον να είναι τόσο πολύπλοκοι που δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ενώ κάποια άλλα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τριχωτό θήραμα στην επαρχία είναι αδύνατο να διορθωθούν, αφού δεν υπάρχει η θέληση.

Τα περδίκια και οι φραγκολίνες ευτυχώς έχουν σταθεροποιήσει τους αριθμούς τους, όμως και πάλι αναμένεται ότι θα αντέξουν μόνο κάποιες μόνο εξορμήσεις. Πουλιά βλέπεις σε αρκετές περιοχές, αλλά αυτό οφείλεται και σε ένα βαθμό και στις απελευθερώσεις. Οι φραγκολίνες πάντα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από τις αναγνωρίσεις που γίνονται από τους λάτρεις των φτερωτών θηραμάτων πάνε πολύ καλά, ιδιαίτερα σε περιοχές με φυτείες έχουν σημαντική αύξηση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Είναι πλέον παραδεκτό από όλους ότι οι συνεχείς απώλειες στους αριθμούς των λαγών κάνουν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι διάφοροι αρνητικοί παράγοντες που επηρέασαν σε επικίνδυνο βαθμό τους αριθμούς των λαγών δείχνουν να μην οπισθοχωρούν με αποτέλεσμα οι λαγοί να μην μπορούν να  πατήσουν «φρένο» για να μην έχουν άλλες απώλειες οι πληθυσμοί τους.

Πλέον είναι κοινή η εκτίμηση ότι η φετινή κυνηγετική σαιζόν θα είναι πολύ δύσκολη και οι περιπτώσεις  να υπάρξει έστω και σε κάποιες περιοχές αύξηση στη κάρπωση του τριχωτού μας θηράματος είναι ελάχιστες, αφού κάποια λαγοτόπια δεν έχουν λαγούς ούτε για δείγμα. Μάλιστα φίλοι λαγοκυνηγοί, κάνουν λόγο ότι ακόμα και τα πολύ καλά λαγόσκυλα τους δυσκολεύονται να πιάσουν μαλαί.

Από τις αναγνωρίσεις των συνεργατών μας τώρα, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  1. Οι αριθμοί των λαγών σε κάποιες περιοχές προβληματίζουν σοβαρά, σε κάποιες συναντούν περίπου τους ίδιους λαγούς με πέρσι, όμως γενικά η σημερινή κατάστασης στα λαγοτόπια της Λευκωσίας προδιαγράφει ακόμη μια χαμένη σαιζόν.
  2. Υπάρχει μικρή αύξηση των λαγών σε κάποιες ιδιαίτερες περιοχές, όμως αυξήθηκαν οι περιοχές που στην κυριολεξία δεν υπάρχει ούτε κοτσιρολάγουδο.
  3. Οι πεδινές περιοχές παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον αλλά το θήραμα που συνάντησαν στις αναγνωρίσεις τους  επρόκειτο για μεγάλους λαγούς, γεγονός που μαρτυρά ότι δεν είχαμε επαρκή γεννοβολία, ενώ περίπου το ίδιο ισχύει και στις ημιορεινές περιοχές. Ψηλότερα το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
  4. Σπάνια συναντούσαν μικρούς λαγούς και αυτό ερμηνεύεται ότι ίσως να υπάρξουν επιπρόσθετα προβλήματα αφού οι περισσότεροι λαγοί που θα καρπωθούν φέτος οι κυνηγοί θα είναι λαγοί που θα ζευγάρωναν μετά το τέλος της κυνηγετικής σαιζόν.
  5. Οι πιο πολλοί λαγοί βρίσκονται σε δασώδεις ορεινές περιοχές με γενικά πυκνή βλάστηση
  6. Σε γενική εικόνα ο πληθυσμός των λαγών στην Λευκωσία έχει φτάσει στα όρια του και χρειάζονται βαθιές κυνηγετικές τομές για να ανακάμψει.

(Ο χάρτης που δημοσιεύουμε αφορά της περιοχές που έχουν κλείσει, αλλά και αυτές που άνοιξαν φέτος για το κυνήγι)

You may also like